TW
0

autofitxa
Em dic Dolores, però tothom em coneix com Lola. Vaig néixer a Maó fa setanta anys tot i que visc a Mallorca des de fa entorn a 38 anys. Però Menorca és casa meva i venc a passar-hi els estius i alguna altra festa. Sóc vídua i tenc una filla, un fill i dues nétes. Tota la vida he estat mestressa de casa. M'encanten les manualitats. D'aquí que elabori unes bosses i unes carteretes amb anelles de llauna. També m'agrada la música. Cant en tres cors diferents, la de la Casa de Menorca a Mallorca, la coral de la Hermandat de Retirados de las Fuerzas Armadas i amb la coral de Flassaders.

És menorquina però va marxar a Mallorca, veritat?
Sí. El meu home era militar i el van destinar a Mallorca i allà ens vam quedar. Així i tot, jo sóc de Maó on hi tenc casa i cada estiu venc. També m'agrada ser aquí per les festes de Pasqua i sempre que puc, perquè hi tenc la meva família.

I com va conèixer aquest art de les bosses fetes amb anelles de llauna?
Sóc voluntària de la Hermandad de Retirados de las Fuerzas Armadas i a més de donar classe de manualitats i labors també anava a classes. A un d'aquests tallers que vaig de brodat, la mestra em va dir que tenia una manualitat nova i jo li vaig dir que tot i no saber exactament què era el què m'estava explicant, que ho volia aprendre perquè si era alguna cosa diferent, ja m'agradava. Era la seva germana qui ho feia, em va dur una bossa i jo la vaig fer. Des de llavors, no he aturat. D'això deu fer uns quatre anys. En aquell moment no es feien a gairebé enlloc d'Espanya. Ara ja sí que s'ha estès, inclús a Menorca hi ha gent que en fa. M'en record que el primer any que vaig venir vaig anar a comprar fil a una merceria. Ara, quan hi he tornat em va dir que s'en recordava de mi, del primer dia que hi vaig anar amb aquesta novetat. A més, l'estiu passat, a tothom li cridava l'atenció i vaig arribar a fer, només durant l'estiu, onze bosses i deu carteres.

I quin és el procés d'elaboració?
Les anelles han de ser de dos forats, sinó no van bé. Les faig ben netes i després les espitjo amb un martell per tal que no em tallin el fill. Amb un ganxet, faig punt baix i vaig bordejant les anelles. I després hi faig un bordejat de ganxet, una cremallera i un folre i ja està enllestit. He innovat cosetes, com la manera de posar les anelles. Les pots col·locar en horitzontal, vertical, posar-les dobles, en diagonal. Si solapes les anelles, la bossa és rígida i si les deixes soltes, la bossa es queda tova. Ara tenc intenció de fer noves combinacions de color.

I només fa bosses?
No, vaig començar amb les carteretes i després vaig fer les bosses que tant poden ser per penjar com de mà. També he fet collars i polseres on les anelles estan unides amb una cinta.

Deu necessitar moltes anelles!
Moltíssimes. Tota la família me n'arreplega i també tenc avisades a les meves amigues, companyes, tothom. Perquè et facis una idea, només per fer una bossa, la rígida, per exemple, necessit 432 anelles i la cartera, que sembla que no en duu gaire, n'hi van 84.

El reciclatge és bàsic en aquesta labor...
Sí, reciclam tot quant podem. No només faig aquestes manualitats amb anelles. També he fet arracades i collars amb càpsules de Nespresso.