Jaume Moll i Pol Sancho. Membres de l’Associació de balls de saló de Ciutadella - I.P.D.R.

TW
0

Autofitxa
Som Jaume Moll Sintes (Ciutadella, 1936), casat amb na Nati Bagur, i Pol Sancho (Barcelona, 1948), casat amb na Flora Sureda, i tenim dues filles cadascun. Som el president i el vicepresident de l'Associació de Balls de Saló de Ciutadella, una entitat que aplega unes 120 persones a les que els agrada passar-s'ho bé ballant i compartint estones.


Com neix aquesta associació?


(Pol) Neix arrel d'uns quants als quals ens que agradava ballar. Hi ha un jove, en Paco "Roseta" i na Conxi, que van ser impulsors. Ens trobàvem a casa seva per practicar una mica. Era l'any 1995. Llavors vam demanar la cessió d'una sala, a l'edifici de l'OAR, i vam constituir l'associació, a partir del no res, amb coses donades i regalades.

Han passat per molts locals?

(Jaume) Sí, després d'estar a l'OAR vam anar al menjador social del carrer Pius VI, després als pisos de "La Vejez" i també al Club Nàutic. Però sempre era difícil compaginar la nostra activitat amb les seves. Ara som a un local damunt la carnisseria de Sa Muradeta, al Polígon, on hi esteim molt bé perquè tenim una sala de 300 metres quadrats que ens va perfecte. (Pol) L'hem anat vestint a poc a poc, amb parquet, uns altaveus per la música, hem posat una barra de bar... I és gràcies a la gestió de Joan Moll Jover, que els darrers anys ho ha duit molt bé i ha ajudat a fer pujar l'entitat. La llàstima és que la gent no ho coneix prou, i els que vénen es sorprenen de veure-ho com ho tenim de bé.

Però són molts socis, no?

(Pol) Sí, ara som unes 120 persones, però va per èpoques, hem arribat a ser 150, però hi ha gent que es cansa i deixa de venir. I no necessàriament és gent que vulgui ballar, perquè allà s'hi pot anar a passar una estona. És més un club social, ens asseiem a una taula, xerram, contam anècdotes, prenem alguna cosa del bar, que funciona amb donatius per a l'entitat. I ve gent de diferents pobles: de Ferreries, des Mercadal, i de Maó també n'han vingut. I gràcies als donatius i a les quotes dels socis, de 55 euros cada any, anam fent millores.

Però el ball és l'activitat principal.

(Jaume) Sí, i enganxa molt. Jo ho vaig provar amb 70 anys perquè la meva filla hi insistia. I quan hi vaig anar em va agradar. Perquè feim diferents cursos. Tenim uns monitors que ens mostren el que ells saben, i si qualque dia volem coses més avançades, feim venir algú de fora per fer una jornada. (Pol) A més, quan un és jove pot anar al port, però quan un té una edat, no té on anar. Pots anar a sopar però res més. Aquí tenim una sortida, tenim un bon local i ho passam bé. Des d'aquí volem convidar a tothom a que vengui i ho provi. S'ho passaran molt bé.

Aquest estiu han fet una ballada a la plaça des Pins que ha tingut molt d'èxit...

(Pol) Sí, va venir molta gent i va ser un èxit. En volem fer més. Hem d'agrair la col·laboració dels que ho van patrocinar, perquè sense ells no hauria estat possible. I a l'Ajuntament per les facilitats. (Jaume) Però és una pena que ja no es facin coses com aquestes al carrer, s'ha perdut. Quan tenia 15 o 16 anys es feien verbenes a Ca's General, a Sa Figuera, a Sa Plaça des Rellotge i as Casino des Born també. Perquè no hi havia cotxes. Però ara que tenim una plaça des Pins tan polida, a veure si ho podem repetir.