TW
0

autofitxa
Vaig néixer a Barcelona el 1967, tenc 45 anys, estic casat i tenc una filla. Som llicenciat en Dret, i, l'agost de 2004, ens vam establir a Menorca. Llavors, en comptes d'obrir un despatx d'advocat vaig decidir dedicar-me a l'escriptura, la decisió més racional que podia fer. Actualment residim a Maó. Les meves aficions són escriure i llegir, a les quals estic totalment dedicat. L'editorial Cossetània Edicions ha publicat la meva novel·la, "La vall de la matança", XXIX Premi de Narrativa Ribera d'Ebre.

És la seva primera novel·la que publica, amb un reconeixement literari de prestigi, com encaixa la bona notícia com a escriptor?
Quan comences, l'única manera que hi ha per a poder publicar i donar-te a conèixer com a escriptor és presentar-te a un premi literari. És el primer guardó que guanyo amb una novel·la i fa un mes vaig quedar finalista del Premi de Novel·la Pare Colom d'Inca.

El llibre es titula "La vall de la matança", quins fets recrea?
És una novel·la d'aventures que s'emmarca en els darrers mesos de la Guerra Civil a Catalunya i conta les peripècies del capità Creus, el sotstinent Ciurana i d'un grup d'homes que tractaran de realitzar un atac a un punt estratègic de les defenses enemigues per aturar l'avanç franquista.

Quins ingredients té per a recomanar la seva lectura?
La novel·la parla d'herois. La millor manera que se m'acudeix d'explicar-ho es contant una història.

Endavant, ens l'explica?
El meu sogre té un cosí de 96 anys que, amb la seva dona de 92 anys, cada estiu ve a Menorca des de tota la vida. Aquest home va lluitar a la defensa antiaèria de Menorca en el bàndol republicà. Quan va acabar la guerra el van empresonar. Molts dels seus companys duien tatuades unes ales al braç. El tatuatge era un problema, i molts, per evitar el risc de ser afusellats, van mirar de canviar-se el dibuix i fins i tot altres directament es van tallar la carn. Aquest home continua avui duent les ales tatuades al braç. La novel·la és una manera de fer un homenatge a aquesta gent, als herois anònims, dignificar la seva memòria. El missatge de l'heroi és el del coratge i l'esperança i avui ens pot servir a tots davant la crisi.

Hi ha alguna referència a Menorca a la novel·la?
No, però hi ha les vivències de persones d'aquí com a referent. Són personatges imaginaris, inspirats en menorquins que van lluitar a la guerra.

El llibre s'està presentant a Catalunya, quan es presentarà a l'illa?
El proper dia 21, a les 20 hores, a la Casa de Cultura de Ciutadella, amb la presentació a càrrec de Pau Faner; i el dia 28, a la mateixa hora, a l'Ateneu de Maó, a càrrec d'Emi Muñoz, professora de Grec de l'IES Joan Ramis.

Ser a Menorca, li facilita la creació literària?
Totalment, és l'espai ideal per a dedicar-se a l'escriptura, un lloc per a trobar tranquil·litat i inspiració.

S'ha plantejat mai ambientar una novel·la a l'illa en la que viu?
Estic acabant la meva segona novel·la ambientada a la Menorca del segle XVIII. També és una història d'aventures; la crítica social la deix per quan sigui gran. La meva il·lusió és veure-la publicada.