Jornada de voluntariat. La iniciativa, promoguda per la Fundació BBVA amb el Consell va consistir en la plantació d’espècies vegetals i en la retirada de restes de construccions il·legals que dificulten el procés de regeneració vegetal - Paco Sturla

TW
0

Ets Alocs, a Ferreries, va rebre ahir un grup de voluntariat disposat a ajudar a la regeneració ambiental de la zona.

En el marc del programa estatal Boscos BBVA, la Fundació d'aquesta entitat bancària va contactar amb l'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell per posar-se a la seva disposició en alguna acció de voluntariat per a l'Illa.

Així, des de l'Agència Reserva de Biosfera es va estimar que aquesta petició podria ser aprofitada per col·laborar amb el projecte de regeneració de la zona d'Ets Alocs, tenint en compte que està a punt de finalitzar. A més, hi ha previstes una sèrie d'actuacions de sensibilització i conscienciació social sobre la importància de la restauració ambiental. En aquest sentit, ja s'han organitzat cinc accions de voluntariat de las quals aquesta és la primera a la zona d'Ets Alocs.

Cal recordar a més, que l'actuació que es desenvolupa des del Consell està emmarcada en el projecte Life Reneix, una iniciativa que va començar el març d'enguany i que juntament amb la del Pas d'en Revull, també a Ferreries, tenen l'objectiu de recuperar ambientalment zones degradades de Menorca.

La jornada de voluntariat d'ahir va consistir bàsicament en la plantació d'espècies vegetals amb l'objectiu de regenerar les zones afectades que constituiran la base per a una posterior implantació natural de la vegetació permanent, i en la retirada de restes de construccions il·legals que dificulten precisament el procés de regeneració vegetal.

En aquest sentit, la Fundació BBVA cobreix el cost del trasllat de voluntaris fins a Ets Alocs, a través de l'empresa Jeep Safari Menorca, de la compra de planta viva, procedent del viver de Caritas i del GOB, i dels guants de treball. Per la seva banda, el Consell ha aportat les eines de treball, el material de difusió, el servei de recollida de residus d'obra així com l'equip tècnic que va coordinar la jornada.

El conseller de Medi Ambient, Fernando Villalonga, va participar ahir en aquesta jornada de voluntariat. Agraeix públicament a la Fundació BBVA el seu gest altruista en aquesta qüestió, "perquè entre tots, Administració i societat civil, hem de cuidar l'entorn natural de l'Illa", apunta.

Villalonga recorda a la vegada que en 2013 es compleix el vintè aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera i que aquest any ha estat nomenada seu Internacional de les Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres en Desenvolupament Sostenible.

La jornada Boscos BBVA es desenvolupa de forma simultània en vuit localitzacions espanyoles d'interès mediambiental i la col·laboració de més d'un miler de voluntaris del Banc. A Menorca hi van participar unes 50 persones de BBVA i els seus familiars.

Es tracta d'una iniciativa posada en marxa per l'oficina de Voluntaris de BBVA en col·laboració amb fundacions, associacions, conselleries de medi ambient i ajuntament. La cala d'Ets Alocs ha estat elegida per a aquesta iniciativa junt amb llocs tan enigmàtics com el Parc Natural de Fragas do Eume a Corunya, el Parc Salburua de Vitòria, Manlleu a Barcelona, Finca d'Osorio de Las Palmas, La Pedriza de Madrid, el Parc Natural Sierra Norte de Sevilla i Playa de Sagunto a València.