Jaleo. L’espectacle a la Plaça de s’Algaret va començar a les dotze i mitja i es perllongà fins passades les tres i mitja del capvespre - Paco Sturla

TW
0

Una nena de curta edat està dreta davant d'un banc dins l'església parroquial de Sant Antoni. Aliena a tota mena de preparatius per a la Missa de Caixers, juga riallera amb un cavallet de plàstic color ruà. El fa passejar, banc amunt, banc avall. I ofereix algun que altre salt al públic imaginari de l'escena.

Qui sap si els seus pares li havien parlat d'una festa de cavalls. O si era pura casualitat que aquella nena tingués una estima especial cap a les joguines eqüestres. Allò que sí estava clar era que aquella jove entusiasta estava apunt de convertir en realitat un joc que, dins l'església i sobre un banc, no havia passat del seu imaginari.

El poble de Fornells va viure ahir el dia gran de les festes en honor del seu patró Sant Antoni Abat. De ben prest, quan semblava que els carrers encara no s'havien deixondit d'una llarga i intensa jornada, el poble va començar a sentir el renill dels cavalls i l'enrenou de les ferradures a pas ferm. I és que a les nou del matí, el fabioler va iniciar el replec dels 41 caixers que formarien la qualcada del diumenge de la celebració patronal. Amb una puntualitat excepcional, el toc del tambor i el fabiol seguits de la comitiva, van arribar al Local Social del poble per tal d'arreplegar les autoritats i assistir a la Missa de Caixers per encomanar-se al sant patró i demanar sort i ventura en el proper jaleo que anaven a protagonitzar.

Només passaven cinc minuts de les onze quan la comitiva, ja a peu, entrava a l'església, acompanyada de desenes de flaixos que no volien perdre's aquella magnífica imatge carregada de protocols.

La celebració eucarística va ser presidida pel capellà Joan Tutzó qui, durant l'homilia, indicà que "en aquest món poca cosa aconseguirem sols; necessitem els altres, l'amor, la companyonia". I continuà dient que "avui és el primer dia de germanor d'aquest poble, el primer dia per tal que regni l'esperit de festa fins l'any que ve, el primer dia de pau, d'alegria, de germanor i sobre tot de felicitat".

Per altra banda, parlà del moment de la canya verda, que és símbol de longevitat i llarga vida. I encoratjà els caixers a què quan l'arrepleguessin, la dediquessin a algú, "perquè si tenim llarga vida però no tenim a qui dedicar-li amor, la vida se'ns farà massa llarga". Aprofità el moment per dedicar la seva a son pare i sa mare perquè "mo mare és la dona de la meva vida". I afegí que "avui tot Fornells tindrà canya verda a través nostre, a través dels caixers". Dedicà una pregària especial per a la gent de Galícia demanant "al Senyor que aculli i sigui a prop de les persones que ploren".

Els ventalls intentaven empassar la calor de la gentada que s'havia congregat dins el temple.

Sis morratxes van començar a desfilar desprenent un suau aroma a colònia de roses. Els caixers joves van repartir l'aigua-ròs entre la gernació de gent que es trobava al temple i mentre el fabioler Isaac Triay deixava anar boniques notes de festa i protocols. Aquella imatge va ser immortalitzada per desenes de càmeres qui desitjaven tenir un record d'aquell moment. La Missa de Caixers va comptar amb la veu excepcional de la cantant Joana Pons acompanyada al piano per Mari Quintana. La Missa de Caixers va acabar a les dotze del migdia amb el cant d'una sentida "Ulls verds".

El sol queia poderós. Les ombres no eren suficients per a la gernació de gent que volia veure el darrer jaleo de les festes en honor de Sant Antoni Abat. Les ulleres de sol, els pantalons curts, les gorres ben posades i sobre tot, un bon refresc a les mans eren ahir objectes imprescindibles per tal d'empassar la jornada d'allò més bé.

El fabioler i els 41 caixers van sortir de l'església en direcció a la Plaça de s'Algaret per oferir un brillant jaleo de festes. I a les dotze i mitja la Banda Municipal des Mercadal va començar a sonar anunciant que el jaleo ja anava a començar. Foren el caixer capellà, Joan Tutzó, i la caixera batllessa, Constanza Navarro, els encarregats d'obrir l'espectacle que s'anava a oferir al públic amb tres voltes i el lliurament de canyes verdes.

No eren les quatre quan els cavalls s'acomiadaren del jaleo fins l'any que ve. Els caixers, amb la música marcant el pas, van participar a la recepció al Castell de Sant Antoni.
Àngel Martí, de quinze anys, fou el caixer més jove, o dels més joves de la jornada dominical. Natural des Mercadal, assegurava que era el primer any en participar a Fornells. Tot i així, acumula una bona experiència participant a les festes de Sant Martí, la Mare de Déu de Gràcia, Sant Nicolau i Sant Miquel des Migjorn Gran.

Fonts de la Creu Roja informaren ahir que la jornada havia transcorregut molt tranquil·la. Es van atendre 17 persones, totes elles amb ferides de caràcter molt lleu. Es van assistir des de trepitjades fins rascades superficials, al·lèrgies, picadures de medusa i lipotímies provocades per la intensa calor.