TW
0

Després d'un any sense activitat torna la nostra orquestra (l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca) dins els Festivals de Música de Maó i Ciutadella. Celebrem el centenar de concerts dels seus 15 anys d'història. No en va podem dir que és una sort poder comptar avui dia amb una orquestra pròpia. Quan en el panorama musical del país veiem com moltes orquestres estan a la corda fluixa, quan els seus pressuposts no venen acompanyats de subvencions que els permetin veure l'horitzó amb dignitat, a Menorca podem dir que les forces d'una entitat com JJMM no defalleixen en mantenir unes de les imatges que ens fan estar orgullosos aquí i a fora.

En aquest concert escoltarem una veu molt coneguda a l'Illa però que és la primera vegada que ho fa junt a l'OCIM, la de la soprano Maria Camps. A més tindrem l'honor de tornar a tenir com a director i solista al violinista canadenc Kai Gleusteen. Ja ha dirigit l'orquestra en un parell d'ocasions l'any 2007, quan es van programar les "4 estacions" de Piazzola.

El programa de concert comença amb les tres peces per a quartet de corda en la seva versió per a orquestra d'Stravinski, on sembla que el compositor ens donés un temps per meditar, per abstreure'ns de la realitat, tal vegada d'una manera premonitòria de la guerra que estava apunt d'esclatar a l'Europa del 1914.

L'obra que interpreta Maria Camps junt amb l'orquestra és "Les Il·luminacions" de B. Britten, obra composada sobre poemes de l'obra homònima del poeta francès Arthur Rimbaud. Aquest va escriure la majoria de poemes de "Les Il.luminacions" durant la seva estada a Anglaterra amb el seu amic i amant, Paul Verlaine.

A la segona part podrem escoltar a Kai Gleusteen de solista amb l'esplèndida obra de Bach, escrita devers l'any 1717, el concert per a violí en MiM . En el famós segon moviment ens deixa un moment en què el temps sembla que s'atura.

Janacek que admirava la música de Dvorak i molt influenciat pel folklore de la seva Txèquia natal va composar aquesta suite per a cordes que acaba el concert l'any 1877 a l'edat de 23 anys. No va ser fins les obres posteriors al 1900 que Janacek va trobar el seu propi estil i una original forma d'expressió. Però en aquesta suite ens dona unes pinzellades exquisides per les diferents sonoritats de la corda i especialment remarcable en el segon moviment on per mitjà dels violins ens deixa somiar per uns moments.
Obres exquisides per un aniversari especial.

Exposició

El públic assistent podrà veure l'exposició que l'entitat ha preparat per commemorar-lo: retalls de diaris, programes, cartells i fotografies ens evoquen el temps que hem passat escoltant i gaudint de l'OCIM. Esperem que en aquesta ocasió sumem una experiència més per als nostres records auditius.