Foment reclama que se enseñen ‘rondalles’ y no libros catalanes

La entidad cultural pide el uso del menorquín en las aulas «sin medias tintas»

|

Valorar:
preload

Los dirigentes de Foment Cultural junto a la delegada de Educación

25-03-2014

Foment Cultural de les Illes Balears (FCIB) considera «prioritario» que en los colegios e institutos «se estudien y lean novelas, 'rondalles' y literatura típica de Balears y no de Catalunya, como hasta ahora». Así se lo trasladó ayer la entidad que defiende el fomento del uso del menorquín, mallorquín, ibicenco y formenterense a la delegada de Educación en Menorca, Maite Torrent, en una reunión previa a la que mantendrán con la consellera Joana Maria Camps.

En el transcurso del encuentro, el presidente de la entidad nacida en diciembre del año pasado, Juan José Gomila, el vicepresidente, Joan Pons, y el secretario insular, Lucas Pons, manifestaron sus reivindicaciones concentradas en tres puntos básicos.

El primero se refiere al uso de las variedades dialectales  en lugar del catalán estándar en los libros de texto, algo que entienden desde Foment Cultural que debe hacerse «sin medias tintas». Para sustentarlo utilizan una comparación con el gallego y el portugués: «En Galicia los jóvenes estudian en gallego y no en portugués, y en Portugal se estudia en portugués y no en gallego».

El segundo punto busca que la Conselleria se comprometa a fomentar las modalidades y la cultura propia a través de la Educación. En ese sentido se enmarca la propuesta de no recurrir a la literatura de Catalunya en los planes de estudios. Por último, quieren que «de acuerdo con el Institut d'Estudis Baleàrics, se recomienden, sean prioritarias y se haga uso de las formas baleares y del artículo salado en la administración pública, en el mundo de la educación y en los medios de comunicación como la Radiotelevisión pública de las Illes Balears (IB3)».

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 7

Joanet de s'Aranjassa
Hace más de 6 año

Feia molta falta una associacio com aquesta a ca nostra. Segur que sa majoria des poble vos fa costat, venga Foment!!!

Valoración:8menosmas

Tòful
Hace más de 6 año

Que seria d'aquest ¨personatge¨ J.J. Gomila sense es recolçament d'Editorial Menorca publicant-li totes ses bejanades que arriba a escriure? És una manera per vendre més diaris?

Valoración:0menosmas

Ciutadallenc
Hace más de 6 año

Quina gent mes il·luminada, son profetes, axiò hem de fer cada poble que estudii la seva llengua clar que si... Ric per no plorar... Penos... Com es diuen tantes tonteries i coses sensa sentit en una noticia... Si estudiam a ses aules es Balear, quin estandard seguiriem, es Mallorqui? I si estudiam es Menorqui es mahonesos tindrn que apendra Ciutadallenc i es ciutadallencs Mahones? Per no dir que tindriem que editar nous llibres i tots els que tenim ara quedarien obsolets... No trobo el sentit a res...

Valoración:-1menosmas

A Cada cual
Hace más de 6 año

A jo m’imposen el castellà pràcticament cada dia. Per tant, i segons el teu comentari, són també feixistes?

Valoración:-1menosmas

Joi
Hace más de 6 año

Un dels ponents, el Sr.Pons es soci del Circulo Balear ,s'altre , el cientific , matemàtic, farmacèutic, ingenier, cuiner, militar, historiador i moltes d'altres coses més, és un polític frustrat "Ciudadanos" . I mos volen fer creure que van a favor del Menorquí? , si són els impulsors del nou dialecte imposat anomenat Baleà !!! Un nou idioma on haurem de dir "puss" , nin, tassó... Un despropòsit !!!

Valoración:2menosmas

CIUTADELLA EXISTE
Hace más de 6 año

Enhorabuena, buen ejemplo a seguir

Valoración:-8menosmas

Cada cual
Hace más de 6 año

Que cada cual hable y escriba en el idioma que quiera, si lo imponen es de fascistas. No a las lenguas subvencionadas ni a los chupópteros que viven del catalán. Que se independice Cataluña ya de una vez y nos deje en paz.

Valoración:-9menosmas

Menorquina
Hace más de 6 año

Llegir en castellà, català estàndard o rondaies menorquines és cultura. Es gran problema és sa politització que hi ha. No tenc ganes de garnar ni cap es castellanisme ni cap es catalanisme. Senzillament som una menorquina a sa que, tinguent en compte sa nostra heretat lingüística, cultural, etc, etc, li agradaria poder veure que a sa meva petita li mostren paraules tals com: redó, més o manco, res més, qualque cosa, es/sa, draps, xicolati, penyal, etc, etc, en tost de: rodó, més o menys, algo més, alguna cosa, el/la, bolquers, xocolata, penyasegat, etc, etc. Es dirà que només són paraules però són ses nostres paraules i s´està ajudant a que desapareguin. No val en dir que ja es diuen a s´àmbit familiar i que així es mantenen vives. S´està ajudant a forçar sa màquina. Sa història menorquina es dóna de puntetes, hi ha només referències a certs moments molt manits de sa nostra història. Sense entrar en discordia amb llengos, cultures, crec que s´hauria de fomentar i urgentment s´estimació per tot lo menorquí. S´està disfressant tot. Si un reivindica es menorquinisme, semble que és anticatalà. Sa cultura catalana pot ser molt polida però sempre i quan no mos posin un peu en es coll per defensar tot lo que sigui menorquí. Fotre, es castellans són molt castellanistes i es catalans molt catalanistes. Quin problema hi ha en ser menorquinista? És ca meva i com a tal me l´estim.

Valoración:3menosmas

juan sanchez
Hace más de 6 año

Pues jo em consider promenorqui pero aquests no em representen, sempre escrivint en castellà en es diari i xerrant malament de lo català, quina mania al.lots! Supòs que es llibre de rondalles serà en castellà, perdó, español i un poc de menorquí mal escrit, vist es nivell cultural de "Foment", a més no tenen deret d'apropiar-se de sa paraula Foment, ni de sa menorquinitat. En canvi, sí crec que es podria fer un llibre sobre com escriure correctament es menorquí, i sí em pareix injust que no poguem escriurre com xerram, jo no vull escriure en català estandard, que destandard res, es barceloní, i barcelona m'agrada, i m'agrada have d'aprendre es català però es menorquí s'hauria de estimar i emprar més. Aquests Gomilistes de Goment cultural son anti independència des països catalans, son españolistas i anticatalans, nacionalistes españols, que estaria molt be si no fos per aquest odi visceral a tot lo independentment català.

Valoración:-4menosmas

IC
Hace más de 6 año

No m’agrada criticar per criticar i per açò he entrat a Youtube per veure la presentació de Foment Incultural a l’ateneu de Maó. Bé, realment és preocupant. I sí, he perdut el meu temps. La majoria de ponents no saben xerrar en públic i es limiten a mal llegir els seus papers. Començant per un dels caps visibles de Foment Incultural a Menorca. No diré noms. Però criticar les formes suposadament no menorquines i emprar un en lloc i no en tost. Com quedam? Tot açò s’arranja estudiant i estimant la cultura en general, i no amb aquest folklorisme disfressat. Qui són aquests? No n’hi ha ni un de pes cultural. Estudiants? De periodisme? Il•luminats? I una ponent demana col•laboració als lingüistes que els vulguin afegir a la causa. És com si un jugador de futbol 7 regional demanés a Messi que jugués amb ells per defensar el futbol base. Cadascú te el seu lloc i la realitat li posa al seu lloc. Però no, aquests pretenen el món al revés. Bé, en resum. Que no. Sembla un acudit flac d’aquells d’en Jaimito que només fan riure als més petits. I resulta que el fillet que l’explica després es creu que ha estat molt graciós. Però no, mesquinet. Es riuen d’una altra cosa.

Valoración:21menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 7