Foment propone declarar el 2015 Año Ruiz y Pablo

La entidad en defensa de la modalidad insular quiere recordar el 150 aniversario del nacimiento del escritor

|

Valorar:
preload

Foment Cultural de ses Illes Balears se presentó el sábado en Ciutadella

19-04-2014Kika Triay

Foment Cultural de ses Illes Balears propone declarar el 2015 como Año Ruiz y Pablo, aprovechando que se cumple el 150 aniversario del nacimiento en Es Castell del escritor. La entidad lanzó el sábado esta propuesta en un acto en Ciutadella, desde el que instaron al Consell y a los ayuntamientos a apoyar esta propuesta con la convocatoria de concursos de relatos en menorquín «para recordar al autor bilingüe».
La asociación cultural se presentó el sábado en sociedad en la Casa de Cultura de Ciutadella, en un acto en el que dieron a conocer la revista «Toc-toc» y sus reivindicaciones en materia de lengua. Así, desde el Foment apuntaron que «no queremos inventar ninguna lengua ni nada por el estilo, simplemente reivindicamos que se respeten las características lingüísticas propias de Menorca». El presidente de la entidad, Juan José Gomila Félix, destacó que «nuestros hijos utilizan expresiones y palabras catalanas porque no les han enseñado las nuestras».

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 3

illetrats
Hace más de 6 año

Inici de la "novel·leta menorquina" d'Àngel Ruiz i Pablo "Del cor de la terra": "El sol, dalt un cel sense núvols, flamejava. El rostoll, ressec, les figueres del voltant de les cases, els abatzers del camí, tot cruixia com un incendi; les cigales cantaven sense morir, se sentia fins el crec-crec dels llagosts al botar i estendre les ales, i en la tanca de l'era de Son Abatzer no hi havia ni un dit d'ombra ni alè de vent hi corria. L'amo en Biel, el parcer, com sempre, anant d'estims i barates de bestiar…" Obrir i llegir alguns llibres no els aniria gens malament a aquests que proclamen el foment de "lo nostro" sense cap rigor ni coneixement del que estan argumentant. Per favor, llegiu els nostres escriptors abans de fer el ridícul i regirar les paraules per arraconar la nostra llengua i cultura en totes les modalitats i variants que la formen, també la literària. Salut.

Valoración:-11menosmas

Joanet de s'Aranjassa
Hace más de 6 año

¿Ara que diran es catalanistes, que Angel Ruiz i Pablo era un incult i un ignorant per escriure en menorqui? molt be, Foment !!!

Valoración:11menosmas

Núria
Hace más de 6 año

Bielet, el terme Països Catalans no hauria de suposar cap problema si fóssim un país normal en el que una comunitat lingüística es sent orgullosa de compartir llengua i treballa per enfortir-la davant (que no en contra) d'una llengua molt més poderosa demogràficament i que disposa de tots els aparells de l'Estat per a defensar-la. No emprem el terme Hispanoamèrica per a definir els països hispanoparlants? Per què idò ens neguem a emprar el terme "Països Catalans" en el mateix sentit? Acusar d'imperialistes aquells que defensen una llengua patrimoni de tots és una mica exagerat, no et sembla? Què deu ser doncs l'Instituto Cervantes? És també imperialista per tenir delegacions arreu del món en defensa legítima de la llengua castellana? Deixem de fer el ridícul! Si seguim el camí de la ultra dreta espanyolista valenciana, la única cosa que aconseguirem és empobrir la llengua pròpia i després vindran les lamentacions.

Valoración:-4menosmas

necronomicon
Hace más de 6 año

Cualquier dia de estos el gran profeta de nuestros dias organiza una quema de libros catalanes. Otro proyecto de pomadaparty del gran filosofo, y de cada vez mas radical. Lo que yo no entiendo es porque ponen sus ensayis humoristicos en la seccion de opinion, junto a articulistas y gente con criterio de verdad. Por otra parte, despues de años criticando a los demas por provincianos, va y se declara mas papista que el papa.

Valoración:-3menosmas

bielet
Hace más de 6 año

Tenim una llengua comuna com els gallecs i portuguesos, el nacionalisme dels Pujol i Millet és el més semblat al PP de Matas i estic d'acord amb Núria amb lo de "Naturalment que els menorquins no són catalans" així que millor explica-lis als imperialistes dels països catalans

Valoración:4menosmas

Núria
Hace más de 6 año

Vaja empanada mental que tens apreciat Quel. Identificar el nacionalisme radical amb un lladre com en Millet! I fer-ho sense autocrítica des de Balears, una de les comunitats més corruptes d'Espanya. Reneguen els llatinoamericans del castellà per no ser espanyols? Evidentment que no. Ells no confonen la llengua amb el seu lloc de naixement. Naturalment que els menorquins no són catalans, però tenim una llengua comuna. Quin complexe teniu alguns amb això?

Valoración:-16menosmas

Xec
Hace más de 6 año

Menorquinisme i espanyolisme són perfectament compatibles i precisament s'exemple d'en Ruíz i Pablo és una bona mostra d'açò, es problema des nacionalistes és que a València i ses Illes són super minoritaris, ses velles idees de Prat de la Riba, Macià i Companys mai han arrelat per aquí i per açò utilitzen sa llengua per fer política, una equivocació. Lo que no és compatible amb ses nostres tradicions i per una molt àmplia i respectable majoria de menorquins és es menorquinisme amb s'independentisme.

Valoración:19menosmas

Josep
Hace más de 6 año

Espanyolistes són la immensa majoria dels menorquins i a partits espanyolistes voten, els independentistes són quatre moixos per aquí, així que els espanyolistes no necessitam amagar-nos devall de cap pell aliena perquè la gran majoria de menorquins som espanyolistes, els que necessiten amagar-se baix la pell del menorquinisme i la llengua són els independententistes y catalanistes.

Valoración:17menosmas

espanyolistes amb pell de be
Hace más de 6 año

Si no fóssin espanyolistes disfressats de menorquinistes,jo també els estalonaria!ah,Núria,els que diuen"techu"ho fan per error,perque a Ciutadella,per exemple,sempre se ha dit"experiment,i sostre"també, quan han xerrat amb correcció,cosa que malhauradament en hi ha poca perque campen els barbarismes de tota casta...jo mateixa no puc dir mai "pernil" i sé què no ho dic bé,¡en fí!

Valoración:-30menosmas

Formatge tendre
Hace más de 6 año

Un besnét de n'A. Ruíz i Pablo escriu al seu blog que el seu besavi era bilingüe, que escrivia en castellà i en CATALÀ...

http://maiera.wordpress.com/2014/03/02/angel-ruiz-i-pablo-el-meu-besavi-escriptor/

Valoración:-27menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 3