S'homo des Be Pere Pons Serra amb descarregador Siscu Bosch i caixer pagès Miquel Bosch | Kika Triay

TW
4

Una volta ha passat Pasqua, el compte enrera cap a Sant Joan comença a rodar ràpid i especialment a Torretrencadeta, on l'amo i caixer pagès, Miquel Bosch Cursach, enguany posa Es Be. Justament avui hi resten dos mesos exactes pel Dia des Be, la jornada que el proper 22 de juny donarà inici a unes intenses festes concentrades en tres dies consecutius. Els primers que han començat a preparar-se de valent són s'Homo des Be, Pere Pons Serra, l'amo de La Trinitat i gendre del caixer pagès, i el seu ajudant, Siscu Bosch Cursach, l'amo de Son Quart i germà del caixer pagès.


Amb moltes ganes

Qui durà Es Be i el descarregador van començar a practicar a finals de març. Ara, que encara és prest, es troben dos dies per setmana per entrenar a carregar i descarregar l'anyell i a dur-lo a becoll. Entrenen per les tanques i els camins pròxims al lloc, sempre a Torretrencadeta. A mesura que s'atraqui el juny, la freqüència dels entrenaments s'intensificarà. Això obliga als dos protagonistes del Dia des Be a combinar les feines que té cada ú al lloc per poder trobar temps per a desplaçar-se i entrenar. Tot i l'esforç, la trobada sempre és un motiu d'alegria a Torretrencadeta.

El caixer pagès té triats 7 anyells, nascuts el passat mes de novembre. Els té tancats i madona i ell els van observant per saber quin serà l'elegit. Miquel Bosch Cursach, que coincideix que és el president de l'Associació de Raça Ovella de Menorca, explica que per triar-lo es miren diversos trets. «El primer és el cap. Cerques que el be tengui una careta expressiva, que les banyes l'acompanyin i estiguin ben voltades, a la vegada que tengui una monya ben definida. També ha de tenir la coa llarga, la llana li ha de fer clenxa a l'esquena i ha de ser ben blanc, sense cap taca», explica el caixer pagès, gran coneixedor de la raça ovina menorquina. Un serà l'elegit i un altre quedarà de substitut. La primera rentada es farà el 15 de juny, una data especial per a les famílies de Torretrencadeta, La Trinitat i Son Quart, on la il·lusió es materialitzarà en aconseguir un anyell blanc i polit que anunciï Sant Joan i en compartir aquesta alegria amb tota Ciutadella. La vetlla, per exhibir-lo, serà el 21 de juny al carrer Orient, nombre 51.