El alga perenne de la Platja Gran

La falta de arena en la cala, que se ha agravado este año, imposibilita la retirada de la posidonia

|

Valorar:
Un grupo de niños jugando en la Platja Gran de Ciutadella, durante la mañana de ayer

Un grupo de niños jugando en la Platja Gran de Ciutadella, durante la mañana de ayer

Gemma Andreu

No está siendo el mejor año para la Platja Gran de Ciutadella. La playa urbana de la ciudad no invita este verano al baño. Y se ha notado en la afluencia de bañistas.

Está inmersa en un problema crónico de falta de arena, lo que a su vez provoca que esté repleta de algas. Un problema que este año, debido a las corrientes y a las rissagues, ha ido a más. Ello dificulta las tareas para retirar las algas. Y es más, cuando el Servicio de Limpieza de Playas ha logrado retirarlas, ha venido un temporal y la  ha vuelto a llenar de posidonia.

Así lo explica el conseller de Cooperación Local, Juanjo Pons que asegura que «este año se ha perdido más arena de lo habitual», y claro «sin arena no podemos hacer nada», en cuanto a retirada de algas. Ha sido tal la arena perdida que se han hallado los cimientos de una antigua pared seca que delimitaba la playa, a cinco metros de la orilla, explica la directora insular Assumpta Vinent. A la falta de arena también se la ha añadido la llegada, debido a las lluvias, de gravilla procedente del Canal Salat, dejando la playa en peores condiciones.

El servicio de playas «ha intentado de todo», para que la playa estuviera en perfectas condiciones. Durante épocas se «han dejado las algas, para que hagan de barrera y no perder más arena» e incluso se ha recogido muestras de arena del fondo de la orilla para determinar si sería posible regenerar la cala, aunque al final los técnicos lo desaconsejaron. No obstante, y pese a que «ha sido la playa más mimada», los resultados no han sido muy satisfactorios. Y pese a que se sigue actuando, las esperanzas se centran en que «el año que viene haya más arena».

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

tonia
Hace más de 7 año

cuant van llevar ses parets seques de en mig de se platja gran i de sa caleta va se cuant van començar els problemas,i rallant de se platja gran ¿que es se pudó que fa cuant pases demunt del pont? ¿no se pot arreglar açó?

Valoración:2menosmas

la veu
Hace más de 7 año

Un temps la feien neta desde el 1 de maig i adamés venia un camió i afegia arena i no pasaba res, ara es un pecat d'es grossus (no se per que), antigament la majoria de la població vivia de la industria de les sabates, ara vivim molt més del turisme, i resulta que li posam traves a tot, ara bé el qui tenen el sou asegurat se n'enfoten de que sa platja estigui bruta en tal que el turistes s'en vagin daqui, pero els qui vivim d'açò no m'os hi cap dins el cap nostro, tot passarà factura.

Valoración:2menosmas

Tonia
Hace más de 7 año

Ja ho valdra en Cleofe!

Valoración:0menosmas

JAA
Hace más de 7 año

El que desgracio la playa fue propio ayuntamiento.cuando llueve toda la mierda del canal se deposita en la playa, y asi es imposible que se recupere.

Valoración:13menosmas

josiestimsaplatjagran
Hace más de 7 año

Quan van llevar sa pared que hi havia al fons de sa pltaja gran i també de sa caleta van començar es problemes. En aquell moment van sol.licitar algún informe per saber les conseqüències? Sembla ser que no. Son cales petites que hi entra poca arena i si les feim grans no es poden emplenar elles soles d'arena. Supòs que ara es mal ja està fet, però si hi hagués alguna solució hauria de venir d'algú realment entés en el tema. Per cert la màquina que va voler llevar les algues aquest any no va fer res mes que mal, l'alga era petita i estava molt mesclada amb l'arena i l'aigua i la màquina va entrar molt i només va aconseguir fer fang.

Valoración:19menosmas

Crític
Hace más de 7 año

Així és la vorera de la mar.... I, segurament, la pèrdua d'arena és conseqüència de les operacions de "neteja" de les plages i de retirada de les algues que protegeixen la línia de costa. I si algú pensa en això que es diu "regenerar" la platja, abocant arena del fons de la mar, que s'ho pensin dues vegades i que vagin a veure alguna platja on això s'ha fet abans.... Veuran que el que posen no és arena de vorera: embruta, no té la mateixa granulometria i, finalment, no serveix per res, perquè a banda que torna a la mar pot modificar la fondària de les cales i la dinàmica marina i fer que no es regeneri naturalment la platja.

Les persones no han après encara que han de respectar el ritme de la natura i que els interessos econòmics d'uns pocs no han de fer que es destrossi el medi ambient i el paisatge més del què ja s'ha fet.

I si aquesta platja enguany no està prou bé la solució és fàcil: anar a una altra platja i esperar que amb el temps millori, com així serà, si no s'actua artificialment.

I què millor que un bon llit de posidònia a vorera de mar per posar-hi la tovallola?....

Valoración:18menosmas

cromapons
Hace más de 7 año

Si hi ha algo que no entenc es com ens podem omplir la boca amb el tema de la importancia del turisme i després veure l'estat de les platges, algú s'ha passat per aquesta platja darrerament? o també per Sa Caleta? amb la pudor del les algues en putrefacció amb ple mes d'agost? amb l'arena que no filtra ja més aigua i queda tot ple de bases d'aigua malolenta? Es que algú ho enten aixó?

Valoración:9menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1