Menorca ante el desafío soberanista de Catalunya

La Vía Catalana despierta sentimientos encontrados entre los menorquines que viven en Catalunya

|

Valorar:
661 encuestas
preload

Unas doscientas personas, trescientas según los organizadores, se concentraron ayer en Es Mercadal en favor de la independencia de Catalunya

Gemma Andreu

Si con algún territorio se sienten plenamente identificados los menorquines, por encima incluso de su comunidad autónoma, es con su propia isla. Uno de los últimos estudios de que se dispone,  «La identitat dels illencs» de la Fundación Gadeso, publicado en 2013, indica que un 77 por ciento de los menorquines se siente por encima de todo menorquín, un 22 por ciento balear y un 1 por ciento apuesta por los Països Catalans.

Los vínculos entre Menorca y Catalunya son no obstante muy fuertes. Los menorquines miran hacia la cosmopolita Barcelona como la salida natural hacia el continente, la ciudad en la que estudiar, realizar negocios, visitar al médico, desarrollarse profesionalmente o simplemente ampliar sus posibilidades de ocio, cultura o compras. Lo que allí suceda no deja indiferente a la sociedad isleña, y mucho menos a los menorquines que, instalados en la Ciudad Condal, observan los movimientos sociales y políticos a favor o en contra del referéndum independentista, un debate cuyo desenlace tendrá lugar el día 9 de noviembre, tanto si se celebra o no la consulta.

 «Es Diari» ha buscado la opinión de algunos de los menorquines que residen en Barcelona. Enric Marqués, joven músico ciutadellenc, admite sentirse «muy confuso» en torno a la independencia aunque apoya «el derecho a decidir».

[Lea la noticia completa en la edición impresa del 11 de septiembre en Kiosko y Más]

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 7

Francesc
Hace más de 5 año

Clar que ho som es ciutadellencs de ver. Si no, per què és es català sa nostra llengua pròpia? Només es tracta de recuperar es valor de reconèixer-nos com a tals després des períodes de persecució i criminalització.

Però tot arribarà, Marian. Et puc ben assegurar que encara mai cap espanyolista o anticatalanista m'ha sabut respondre a sa pregunta amb que he començat. L'únic que poden fer és inventar-se contes estrafolaris de llengües balears no catalanes que, honestament, només serveixen de consum intern i cavernícoles, ja que ara amb s'era de sa comunicació és impossible enganyar ningú amb una cosa tan evident.

Valoración:9menosmas

Marian
Hace más de 5 año

Ciutadellenc,ja t¨ha agradaria a tu ser catala!! ja ja!

Valoración:-2menosmas

Paquito
Hace más de 5 año

"V"???? De "Vergonya"???

Valoración:-6menosmas

Francesc
Hace más de 5 año

Després de llegir tants de contes i tants comentaris fonamentalistes i viscerals, procuraré fer una valoració objectiva:

Coses que hi guanyaríem així sense pensar-hi gaire: 1) FORA normalització lingüística perquè sa llengua es "defensaria tota sola", com es castellà a Madrid. Allà també hi ha gent de pertot, barris sencers de gent desplaçada procedent d'altres cultures, però no hi ha conflicte lingüístic. Els diuen que allà sa llengua vehicular de ses escoles serà per regla general sa pròpia des poble històric d'allà i no es queixa ningú, ni cap polític autòcton ho combat, ni cap organització o administració de fora els diu que açò està mal fet. Només amb açò ens llevaríem un munt de maldecaps de damunt, divisions, inversions i històries d'aquestes de nacionalismes. Vaja, que viuríem tots més tranquils i encara estalviaríem quatre duros!

2) Com que des de Barcelona, encara que no rallin ben bé igual que es menorquins -que no rallam tots igual tampoc, com a ses terres continentals que rallen de mil maneres diferents!- no ens consideren d'una altra cultura ni ens tenen enveges o pors malsanes (com sembla que passi moltes vegades des des mitjans i polítics de partits de Madrid respecte de sa catalanitat), difícilment ens tractarien fiscalment com una colònia, que és el que passa ara.

3) Si açò que diu en Rajoy i cia és cert i pretén posar un mur enorme que (des des seu punt de vista) aïlli aquest nou estat català, pes menorquins seria terrible estar aïllats de Barcelona. Per mil motius, seria molt més dramàtic quedar aïllats de Barcelona que de Madrid: no només per anar a estudiar o per motius d'oci, sinó també per raons econòmiques. Al cap i a la fi, sa connexió natural amb Europa passarà per Catalunya per molt que Rajoy s'enrabiï. Ah, i ses multinacionals i empreses de tot tipus d'Europa i de tot el món, contràriament al que insinua es govern espanyol a tothora, no estan girant s'esquena a Barcelona arran des sobiranisme, sinó el contrari. Hi ha països que miren es procés amb por: un parell ho fan perquè a ells no els passi el mateix, però sa majoria ho fan perquè no saben què fer amb es zombi espanyol que en pot resultar.

4) Interessos particulars dels estats a banda, arreu d'Europa consideren MÉS europea, moderna i atractiva Barcelona que Madrid i el que l'envolta. De cara as turisme, ens farà molt més atractius formar part d'aquest nou estat modern i europeu, que no de sa nova Espanya resultant. Hi podem afegir que també és molt més rendible i menys pertorbador de sa realitat social que es potenciï es turisme català per damunt des castellà que no al revés. Per què? mateixa llengua pròpia, més proper, més interessat en sa realitat cultural menorquina, cosa que seria favorable també a sa desestacionalització i més sostenible.

5) Ens asseguraríem que es tornin a fer espectacles amb es sadisme contra animals. Tothom sap que a Barcelona es van posar d'acord per no fer més "corridas de toros"; aquí ja ho van deixar de fer amb es declivi des franquisme simplement perquè no ens van calar prou ses ganes de "xalar" amb aquest "espectacle", però qui sap si a base de propaganda (es govern espanyol està capficat amb promocionar-ho sigui com sigui) i moviments demogràfics no ho tornaran a fer??

6) A Barcelona s'hi va aprovar una llei d'educació pròpia amb un ampli consens, cosa mai somniada a Espanya. No fot enveja?? Idò açò també ho guanyaríem: lleis educatives fetes de la mà dels experts i no per fotre es personal en favor de quatre rics i en favor de s'assimilació a la hispanidad.

Són només unes poques idees que me vénen as cap en un moment, així al vol! Es tema de sa fiscalitat és brutal, no ens podem ni imaginar com hi guanyaríem si ens quedéssim la meitat del que ens foten només per sa banda des turisme!

Però no penseu que s'arreglaria tot eh: 1) Allà també s'ha de fer net de corruptes. 2) Aquests corruptes també afavoreixen sa sanitat privada i ses autopistes (alerta amb açò, que també hauríem d'anar alerta que es peperos, que es tornarien de ciu espontàniament!), així que amb açò estaríem com ara, demoment... 3) Es mateixos que ara feim militància lingüística reclamant que no s'ataqui sa idea d'unitat de sa llengua, segurament ens posarem a prestigiar (de ver, no com el pp que diu que ho fa però només l'ataca també) sa modalitat pròpia. I ho faríem, i de ben segur que des de Barcelona els és bastant molt igual com vulguem rallar, així que en aquest sentit també estaríem millor. També podríem establir mecanismes de cooperació amb ses comarques de la costa brava (crec que és per allà) on encara es ralla amb article salat, per tal de potenciar-ne es prestigi i fer vincles de germanor: no us demanau mai per què aquests "defensors de lo nostro" no s'han posat mai en contacte amb aquests pobles si taaaaaant s'estimen s'article salat?

I ja està, crec que per començar jo ja he fet una aportació real as debat. Salut a tots, fins i tot a aquells que sou a Menorca amb esperit de conquistadores i ens voleu defensar d'una catalanitat que ja va ser establerta a s'illa fa més de 7 segles...

Valoración:37menosmas

Salvador
Hace más de 5 año

Avui mateix hi ha al diari un article del Sr. Pons Muñoz que entenc que no ha entès res, que es mira el dit i no la lluna que assenyala. Ve a dir que l'independentisme l'han creat des de dalt i s'equivoca: pensar que és una dèria dels senyors Junqueras o Mas és no haver entès la història. Però si es pregunta si des de "dalt" s'ha afavorit el procés te raó: només que és millor que miri cap a Madrid i no pas cap a Barcelona.

Valoración:29menosmas

Fernandez de Alarcon
Hace más de 5 año

Hay que respetar el sentimiento de aquellas personas que no se sientan españolas y quieran su independencia como País, creo que se les debe abrir la puerta y que vivan su futuro como quieran, yo sinceramente después de lo escuchado y leído tampoco me apetece estar entre los que no sienten como yo. Ahora bien : lo que es imperdonable es que el Gobierno de la Generalitat no informe de las consecuencias de una separación de España, Preguntas : Que monedan utilizaran al día siguiente de la independencia ? que mercados abrirán para comerciar sin estar en la Comunidad Europea ?, Quien pagará las jubilaciones ? que tipo de sanidad tendrán, si la misma está en bancarota ? quien defenderá sus fronteras en un posible ataque Yihaidista ? que productos tienen para ofrecer al mundo ? el textil ? el agricola ?. Si logran la independencia al final,les diria lo que Quevedo dijo " Con su pan se lo coma poderoso caballero"

Valoración:-15menosmas

eskorbuto
Hace más de 5 año

Los catalanes que se independicen,cuando vengan a veranear a sa nostra Menorca..le freiremos a impuestos...Menorca British

Valoración:-21menosmas

m.perea
Hace más de 5 año

presuntamente: Mas tendra el problema el dia 9-N Rajoy lo tendra el dia 10-N

Valoración:21menosmas

jo pens aixi
Hace más de 5 año

El señor Mas lo ha logrado!! Un ejemplo de como distraer a las masas de su desastrosa y penosa gestión (ironia...) Lo triste no es el echo de manifestarse por un ideal, ya que es totalmente lícito, sino como el Sr. Mas ha logrado duplicar o triplicar a los seguidores independentistas, manipulando a la masa como en su día el difunto Adolf Hitler logró con la mayoría del pueblo alemán. Y no comparo a Artur Mas con Hitler por ideales, sino por esa virtud de mover masas. Acaso el pueblo catalán no tiene la inteligencia para darse cuenta que todo esto es un simple engaño? ustedes piensas que el Sr. Mas crea posible un estado independiente??? Nooooo por favor no vayan a creer eso. El es el primero que sabe que no es posible. Y lo que mas lastima me da es ver a niños con sus banderas independentistas y pintados de los colores de la bandera catalana. Que clase de padres son? dejen en paz a sus hijos y no los manipulen, ya que cuando creen conciencia podrán elegir libremente en que creer y como obrar.

Valoración:-18menosmas

ecp58
Hace más de 5 año

Entre Fornells y Son Park viven un mogollón de catalanes que vienen a pasar sus vacaciones a Menorca, no hay mas.

Valoración:1menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 7