Als túnels s’hi poden observar detalls com els acabats dels murs o les restes del sistema elèctric utilitzat a l’època de la Guerra Civil | Javier Coll

TW
1

El poble des Castell planteja obrir a les visites els túnels antiaeris de la Guerra Civil que hi ha baix l'Esplanada. L'objectiu és oferir un «valor afegit» al municipi a l'hora que es posa a l'abast de tothom un llegat històric que a dia d'avui roman amagat, i que quedaria al descobert gràcies a un accés que s'habilitaria des del Museu Militar.
Així ho van establir ahir l'Ajuntament des Castell i el Consorci del Museu Militar de Menorca, amb l'acord marc de col·laboració que van firmar el batle Lluís Camps i el coronel Benjamín Oriola. Un document que ha de servir per desenvolupar un futur projecte per posar en valor els antics túnels que transcorren per davall de la plaça major del nucli urbà.

Els túnels es van excavar durant la Guerra Civil. Actualment s'hi pot accedir des del Quarter Comte Cifuentes. Les galeries presenten una bifurcació en forma d'i grega i tenen una longitud d'uns quants centenars de metres. Una de les ramificacions va en direcció al Quarter Duc de Crillón, a l'altre enfront de la plaça, mentre que l'altra va cap a la dreta, acabant-se just abans d'arribar a l'alçada del Quarter Cala Corb, seu del Museu Militar. Allà hi ha unes escales en direcció a la superfície, és el punt en el que es proposa fer la connexió per poder accedir als passadissos des de les instal·lacions museístiques.


[Lea la noticia completa en la edición impresa o enKiosko y MásoMy News]