Els ornitòlegs han observat per primera vegada que el rapinyaire nidifica a Menorca. | SOM

TW
3

Els ornitòlegs de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) han pogut confirmar en les darreres setmanes la cria d'una nova espècie a Menorca, l'arpella d'aigua (Circus aeroginosus).

És un rapinyaire de mida mitjana molt lligat a ambients aquàtics, amb àmplia distribució als dos hemisferis i una important població nidificant a Mallorca, però no existia cap informació sobre que s'hagi reproduït mai amb anterioritat a Menorca, on sempre s'ha considerat com una espècie hivernant i migrant. Juan Jose Carreras i Joan Florit van iniciar l'observació de l'espècie en 2014 al Prat de Son Bou.

L'última primavera (2015) es van tornar a repetir les observacions. El darrer cap de setmana de juliol, Richard Barnes va observar tres joves de l'any acompanyats per un mascle adult en els seus primers dies fora del niu. Posteriors visites de membres de la SOM van ratificar i documentar fotogràficament la presència dels tres exemplars joves pels voltant de la zona de crial.

La SOM destaca la importància d'aquest fet per a la biodiversitat de Menorca i la necessitat de preservar un indret tan vital per a l'avifauna menorquina com el Prat de Son Bou.