Records de Montreal 1976

L’erosió deixa al descobert deixalles de la història recent dipositades a les dunes que no es degraden durant anys

|

Valorar:
preload
Abocadors. L’erosió fa que munts de residus enterrats a les dunes fa anys tornin a emergir

Abocadors. L’erosió fa que munts de residus enterrats a les dunes fa anys tornin a emergir

26-01-2016 | Xisco Roig
Abocadors. L’erosió fa que munts de residus enterrats a les dunes fa anys tornin a emergirEls residus que acaben a les platges perduren en el medi durant dècadesEnvàs que anuncia les olimpíades al CanadàEls residus que acaben a les platges perduren en el medi durant dècades

Una llauna tarda 20 anys en degradar-se, 30 anys un tetra-brik o 100 anys un encenedor i un bòtil de plàstic. Les evidències es poden trobar a les dunes de Menorca, on l'erosió deixa al descobert deixalles de la història industrial recent dipositades a la platja i que perduren en el temps. Hi ha exemples tan diversos com curiosos: un envàs de iogurt anunciant les olimpíades de Montreal 1976, botelles de vidre de la ja desapareguda cervesa Henninger, o bòtils de sabó Mistol a un preu de 30 pessetes... Són exemples de la perdurabilitat dels residus no biodegradables. Després d'anys d'observació i de treball de camp en el medi litoral, el geògraf Xisco Roig s'ha trobat tot tipus de residus que es remunten a dècades enrera. «Això demostra que les dunes eren abocadors, on encara a dia d'avui s'aprecien munts de residus associats a antics xiringuitos de platges, o restes de cremes de plàstics que es realitzaven abans de cada temporada turística sobre les dunes. El temps els sedimenta i l'erosió els acaba posant al descobert», explica.

Els residus curiosos imbricats al sistema són aquells que avui dia fa gràcia trobar, com botelles i pots de productes ja desapareguts del mercat i a preus irrisoris a dia d'avui. És a dir, són residus que ens porten al passat.

Aquestes deixalles de la història recent demostren que «el sistema dunar és força dinàmic i que la gestió del sistema com a recurs era puntual, ja que un cop tret un benefici d'aquell producte associat al sistema litoral era abocat i enterrat». Apunta que la tendència d'enterrar fems a les dunes ha acabat en part, però mentre no es retirin tots els residus, encara que no es vegin, continuaran essent abocadors. De fet, assenyala que hi ha sistemes dunars on encara es poden trobar restes de vehicles rovellats o restes d'acampades històriques. Curiosament aquestes troballes podrien donar peu a reconstruir aspectes com els usos a les platges, actituts socials, serveis i fins i tot paràmetres de dinàmica eolica. «Aquests residus ens permeten recordar alguns llocs aparentment verges on hi havia xiringuitos de platja i que la gent ni recorda», diu.

Ara, amb la globalització, comenta que «els residus que arriben al nostre litoral són de tota casta i de procedència diversa, i evidencien la incapacitat de poder gestionar el seu origen. Per això sols queda la gestió del seu final, les platges i dunes. Un cop aquests residus s'incorporen al sistema i perden les seves propietats químiques es trenquen i s'integren en el medi natural en forma de petits plàstics».

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

bernardo Moll
Hace más de 3 año

Menuda tonteria. Que limpien y punto

Valoración:3menosmas

manumenorca
Hace más de 3 año

... es triste pero no hay medios suficientes para pararle los pies a tanto guarro. Y aunque aquí se hable mucho de los usuarios de la arena de las playas, mucho detritus viene flotando debido a toda esa pijería de los yates que los lanzan despreocupadamente por la borda. Son los peores.

Valoración:7menosmas

ciudadano menorquin
Hace más de 3 año

el daño ya esta realizado,tendrian que mantener la isla y los ricncones donde se sabe que la gente tira basuras en rincones insospechados y manterlo limpio tanto en verano como en inviern y empezar ya enserio a empezar a sancionar tanto locales y a turistas de estas salvajadas

Valoración:19menosmas

pzgil
Hace más de 3 año

Si eso pensáis que es basura, no buceéis... es para llorar

Valoración:18menosmas

Ja està bé
Hace más de 3 año

Hauríem de posar cartells a les platges que adverteixin que llançar fems costa una multa de 3000€. Ja se que seria millor l'educació, però és difícil educar per exemple als italians que a les seves platges van caminant per damunt les colilles i no els importa. En aquest món sembla que només s'aprèn amb s llei

Valoración:26menosmas

cromapons
Hace más de 3 año

Gran artícle, molt curiós i sobretot ilustratiu del que no es tindria que fer mai, llençar res a terra, enterrar res a la arena. Enhorabona a la periodista.

Valoración:49menosmas

lidia
Hace más de 3 año

¡¡¡ Haurien de posar cartels, de prohibit es pas a ses persones !!!

Valoración:-5menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1