En primer pla hi ha els fems dels joves que van acampar, i al fons, on hi ha els operaris de neteja, les deixalles que deixaren els ocupants del vaixell que fondejà a la Vall | @xavicardona76

TW
13

Les nits de lluna plena s'han convertit en un reclam per a molts, especialment per als joves, que aprofiten l'estiu per fer acampades a les platges. Això és el que ha succeït aquest cap de setmana a la platja des Bot, a La Vall, però amb un final de festa que està circulant per les xarxes socials en forma de denúncia: l'escenari lamentable que van quedar, amb bosses de fems damunt l'arena, vidres romputs i una col·lecció de bòtils, de plàstic i de vidre. I els responsables no eren forans, sinó menorquins.

La lluna plena de juliol va tenir conseqüències a les cales d'Algaiarens. Així ho van comprovar els serveis de neteja que, de bon matí, es van trobar amb els efectes de la festa del vespre anterior.

L'escena ha corregut per les xarxes socials, on, en menys de vint-i-quatre hores, més de 450 persones havien compartit la foto denúncia per cridar l'atenció, molt especialment dels pares dels joves, tot reivindicant una educació amb valors i un respecte cap a l'entorn.

Però aquesta no ha estat l'única escena denunciable durant les darreres hores. Com denunciava un usuari també a través de les xarxes socials, aquest mateix dilluns a la nit, la mateixa platja des Bot va viure un episodi igualment denunciable. Els ocupants d'una embarcació fondejada a la badia van arribar fins a la platja amb una barca neumàtica. Anaven carregats de fems amb la intenció de dipositar-los a la sorra abans d'abandonar les aigües d'Algaiarens ja lleugers d'equipatge.

Normativa

Tant el Reial Decret que regula el Reglament General de Costes com la normativa autonòmica i l'ordenança municipal, en aquest cas de l'Ajuntament de Ciutadella, prohibeixen explícitament les acampades. És a dir, no es permet l'ús privatiu del sòl i, com explica el subinspector Taltavull de la Policia Local, «no estan permeses les instal·lacions, les tendes de campanya» i «tampoc es poden emprar ni fogonets, ni fer foc». Només es poden emprar «para-sols totalment diàfans en els seus laterals», indica l'ordenança.

I quant a la brutor «queda terminantment prohibit qualsevol acte que pogués embrutar les nostres platges, i el responsable queda obligat a realitzar-ne la neteja de manera immediata, sense perjudici de les sancions» que se'n puguin derivar.

En aquest sentit, fa només uns dies, i arran d'una denúncia ciutadana, a primera hora de dissabte, la Policia Local va imposar dues sancions a dos grups que van acampar, amb tendes, a Cala en Turqueta.

Segons l'ordenança, que també regula la presència d'animals, la pesca, la circulació de vehicles i d'embarcacions, la pràctica de jocs o la venda ambulant, determina sancions que queden classificades com lleus, greus o molt greus. Així, la presència d'animals, la venda ambulant, l'acampada i la instal·lació de tendes de campanya o fer fogueres es consideren faltes greus, sancionables amb multes d'entre 751 i 1.500 euros. Mentre, l'abocament i el dipòsit de matèries que puguin produir contaminació i risc d'accidents és una infracció molt greu i s'estableixen sancions d'entre 1.501 i 3.000 euros.