El Consell declarará BIC Punta Nati pero sin efecto para el proyecto de Son Salomó

|

Valorar:
La zona de Punta Nati será declarada Bien de Interés Cultural (BIC) por su alto valor etnológico.

La zona de Punta Nati será declarada Bien de Interés Cultural (BIC) por su alto valor etnológico.

Josep Bagur Gomila

El Consell declarará la zona de Punta Nati como Bien de Interés Cultural (BIC) por su valor etnológico, pero la declaración no tendrá ningún efecto sobre la ampliación del parque fotovoltaico de Son Salomó ya que en ningún caso puede tener efectos retroactivos y el proyecto ya cuenta con la declaración de interés general y solo está a la espera de que el Gobierno autorice su conexión a la subestación eléctrica para recibir el visto bueno del Govern y poder iniciar las obras.

El Consell está estudiando el área de la declaración y está a la espera del trabajo de campo encargado para decidir si incluye el espacio del parque fotovoltaico y su ampliación en la declaración, una decisión que no tendría afectación sobre el proyecto, pero que, en el caso de optar por incluirlo, «dificultaría mucho su gestión», según explicó ayer la presidenta del Consell, Susana Mora, quien defendió que declarar la zona como BIC sí que supondría blindarla a futuras ampliaciones del parque existente o a futuros proyectos de renovables en la zona.

Mora explicó que el promotor de Son Salomó se ha comprometido ?aunque no tiene obligación? a realizar un esfuerzo extraordinario para proteger los bienes etnológicos y recordó que ya aceptó reducir las dimensiones del proyecto un 40 por ciento, de las 173 hectáreas iniciales a 104,82 hectáreas. Además, el proyecto es reversible y una vez terminada la vida útil del parque está previsto restituir el estado inicial de la zona.

La asociación Amics de Punta Nati logrará así el objetivo de que la zona sea declarada como Bien de Interés Cultural, para el que ha logrado más de 5.000 firmas; sin embargo, no consigue el objetivo de fondo, impedir que el parque fotovoltaico sea ampliado.

[Lea la noticia completa en la edición impresa del 28 de febrero en Kiosko y Más]

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

punta nati sunset
Hace más de 3 año

Ara resulta que la construcció del parc és urgentíssim! i ho és, però després d'haver consensuat una regulació dels parcs fotovoltaics a Menorca, un pla energètic global de l'illa, de les zones que pot afectar, dimensions, qualitat de plaques, etc... Després ens sabrà molt de greu haver sepultat un paissatge únic, una llàstima.

Valoración:2menosmas

Jaume
Hace más de 3 año

Pere, no saps fins a quin punt reflexion sobre el tema i m’ho curr. Estàs mesclant moltes coses. Per començar, no vull cap cable amb Mallorca: no vull que Mallorca es contamini per culpa de la nostra despesa energètica. En segon lloc, Son Salomó no és incompatible amb altres mesures igual de necessàries, com per exemple que la central de Maó anés amb gas natural. Tampoc ho és amb el tema de les teulades, però aquest és un procés molt més lent, i no tenim temps...

Valoración:1menosmas

Pere
Hace más de 3 año

Jaume: per lo que dius sembles una persona culta, però és possible que te falti un poc de reflexió sobre el tema. Mira: una decisió drástica, com Son Salomó, no evitaria que la central de Maó hagués de funcionar tot el temps, i s'estalvi de CO2 seria minim, al manco mentres no hi hagi un cable cap a Mallorca. Si profunditzes en el tema, veurás que les plaques a les teulades tenen moltes més adventatges, i que tenim un temps p'endevant que ens permetria fer les coses bé. No es tracta de discutir amb tú, per que no ens coneixem, però te convit a que t'ho curris un poc...

Valoración:-2menosmas

bugar
Hace más de 3 año

Hi ha un error de principi. No es tracta d’elegir entre Plaques solars vora Nati o Paisatge. Es tracta de Paisatge i Plaques, vora els mils i milers de m2 fora de Nati. Benvinguda l’energia solar, però el promotor , havia fer tot un seguiment ambiental abans de l’obra. Que ha fet? Jo vaig demanar una llicencia d’obres per a un gran taller tèxtil, i no en fan cap tracte de favor. Vaig dir que pagaria quan rebés el préstec. Però res. En canvi , a Son Salomó , tot reservat i esperant a Madrid, de moment 3 anys. Si açò no es un tracte de favor, que caigui un llamp , i que il•lumini per sempre més, tota Menorca. Si en lloc de demanar 50MW, fosin 35, cap problema. Pero les ajudes grans son per 50MW.

Valoración:2menosmas

Elmer
Hace más de 3 año

No se por que suspiramos tanto por la posible Menorca Talaiotica.Porque como sea como lo de Menorca Reserva de Biosfera estamos apañados.

Valoración:3menosmas

Jaume
Hace más de 3 año

I Pere, una altra cosa: saps quants anys tardarém en cobrir la superfície de Son Salomó si ho haguéssim de fer tapant teulades? Jo crec que deixar de contaminar el que contamina la central de Maó és massa important com per no prendre una decissió contundent com aquesta.

Valoración:7menosmas

Jaume
Hace más de 3 año

No, Pere, no estic de broma. El paisatge s'ha de respectar i conservar, però també s'ha d'observar amb perspectiva. Si avui Punta Nati es conservés verge i comencessin a posar-hi paret seca, ponts de bestiar, estables i tot el que ara té, com ho veuríem? Doncs potser diríem que és una destrossa mediambiental i paisatgística. Però com que tots aquells elements ara tenen uns quants segles, els considerem etnològics i els hem de conservar a tota costa. Doncs bé, per la mateixa regla de tres, potser d'aquí a dos-cents anys les plaques siguin considerades béns etnològics. No és cap broma.

Valoración:3menosmas

Pere
Hace más de 3 año

Per que diuen que "el papel lo aguanta todo", inclus els disbarats més grossos, com que les plaques podran ser bens etnològics. Ara bé, açò de que el parc és imprescindible és totalment fals. Les plaques han de anar a les teulades, i n' hi ha prou de teulades. No fotem.

Valoración:-1menosmas

Pere
Hace más de 3 año

Jaume, estas de broma?

Valoración:-4menosmas

Jaume
Hace más de 3 año

Paret seca i plaques fotovoltaiques, tot és igual d'artificial. El parc solar és imprescindible, i potser en el futur sigui considerat un bé etnològic. Al cap i a la fi, tant en un cas com en l'altre es tracta de construccions per fer front a necessitats humanes.

Valoración:9menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2