Remedio para que las ‘vinjolites’ no dejen rastro

Se implanta en Ferreries una canalización para recoger las deposiciones de los pájaros

|

Valorar:
preload
Esta especie anida en los alerones de los edificios urbanos

Esta especie anida en los alerones de los edificios urbanos

15-07-2015

Un sistema de canalizaciones bajo sus nidos. Es la solución que se está probando en Ferreries para evitar la presencia de excrementos de vinjolites sobre las aceras. La iniciativa se lleva a cabo desde la semana pasada gracias a la propuesta de la Agencia Menorca Reserva de Biosfera del Consell junto con el Ayuntamiento de Ferreries y la Societat Ornitològica de Menorca (SOM). La prueba se está desarrollando en dos puntos distintos para comprobar el nivel de funcionalidad de este dispositivo.

El sistema escogido permite su limpieza al final de la temporada de cría de esta especie. Además, se controlará durante toda la estación reproductora con el objetivo de determinar si es efectivo. En el caso de que estos test resultaran positivos, la utilización de este sistema se podría extender al resto de los municipios de la Isla.

La vinjolita acostumbra a establecerse en pueblos y ciudades. Construye sus nidos en los alerones de los edificios, donde suele dejar una gran cantidad de restos orgánicos y materiales, que ensucian las aceras. Al mismo tiempo, es una especie de una gran utilidad, puesto que consume una gran cantidad de insectos, como moscas y mosquitos.

Los controles realizados por SOM indican que en la Isla viven unas 550 parejas de vinjolites distribuidas entre todos los municipios. Ferreries es la localidad con una mayor población, unas 220 parejas.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Hola què tal?
Hace un año

A Menorca sí tenim oronelles ("runellas" com qualcú diu per aquí). I també tenim vinjolites. Són ocells diferents i tenen hàbitats diferents. Una altra cosa és que la gent, per ignorància (i no passa rés, no tothom sap de tot), li digui oronella a una cosa que no ho és. D'igual manera que molta gent li diu "pato" a qualsevol ocell marí que vegi més o menys gran tal i com passa amb els corb marins. I també qualsevol cosa que vola és un pardal. Les vinjolites (Delichon urbicum) solen viure i fan niu dins poble i davall dels alerons de les cases, balconades... Les oronelles (Hirundo rustica) s'estimen més el camp i fan niu davall de les porxades, dins galliners, etc.) I com sempre en aquest diari, qualsevol tema acaba amb bestieses que si el català bla bla bla... M'estim més adelantar als babaus que oronella és sa paraula menorquina i en català estàndard és oroneta, i vinjolita és sa paraula menorquina i a Catalunya (amb variants) és avió.

Valoración:5menosmas

Nofre
Hace un año

S'Ajuntament li pica poc que no hi hagi aparcament , Joan..

Valoración:3menosmas

5 respostes
Hace un año

Primer, a ciutadella en diuen Vinjolita, a la resta de l'illa Oreneta o Orenella. El nom no fa la cosa. Segon, més valdria eliminar cotxes que afegir places d'aparcament, però açò és un altre debat. Tercer, dir que gasten doblers amb una cosa quan es podrien invertir amb una altra és un debat bastant estèril. A veure quants gronxadors posaríem amb es preu d'una d'aquestes canals. Quart, és una prova pilot, açò vol dir que si funciona s'aplica, si no, no. I cinquè i per afegir-hi cosa, es dimonis són tant d'aquí com el n'Amparito Roca. Bon dia.

Valoración:-2menosmas

esteve
Hace un año

Aquesta societat ornitológica fa present , futur i es un reflexe de la seva activitat.

Valoración:3menosmas

hypatia
Hace un año

He vist els canalons, no he vist que tinguin sortida d'aigues. Això vol dir que la merda de les vinjolites més els pixos més la pluja faran una pastera d'olor insoportable i antihigiènic pels ocells que optaran per no fer niu en un lloc semblant. Era tant senzill com l'ajuntament fes net periodicament les voravies, donat que es un temps molt curt la nidificació. Serà pitjor el remei que l'enfermetat.

Valoración:7menosmas

totó
Hace un año

A Ciutadella en teníem una població respectable de vinjolites, però van arribar els gavinots del PP i les van esmarxar...

Valoración:6menosmas

piu piu piuuuuu
Hace un año

Ja ja ja i jaaaaa,jo ahir vaig tenir es dia lliure i vaig anar a contar avam quantes vinjolitas tenim a Ferre....bueno aqui i de tota sa vida es diuen oronelles..... pero bueno.... bueno al lio,a jo hem surten 213,perque en hi ha una perella que està viuda,i per açó hem surt impar ja ja ja avam si s´ajuntament ja es dedica de una vegada a arreglar es parques que están tots que cauen,i mira que no hi ha fiets a Ferreries,i només tenim 4 columpios amb tot es poble,es tris moltisim trist,i mira que sa gent no ho diu i reclama a s´ajuntament...pero es mes important tenir dimonis i xorrades que no son nostres,que abans tenir es poble en condicions...i mira que diuen que es es poble que no te deutes..... normal no fàn res de res.

Valoración:-11menosmas

Que tal?
Hace un año

En Menorca no hay "vinjolitas" hay "Runellas"

Valoración:-4menosmas

Joan
Hace un año

Ferreries el que ha de fer es crear places d'aparcament. Acaben de llevarne un altre davant es supermercat Spar!

Valoración:-1menosmas

Biel
Hace un año

i qui farà netes les canals una vegada siguin plenes d'excrements?

Valoración:7menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1