Sant Joan als anys 60

TW
1

Les pel·lícules, amb format Súper 8, que en els anys 60 i 70 va filmar Agustí Sintes Tudurí (1915-2000) esdevenen avui un document gràfic d’extraordinari interès i valor documental per a conèixer les celebracions, els personatges i els espais urbans de Ciutadella d’aquella època.

Agustí Sintes, que demostrà una gran inquietud per la història de Menorca i un viu interès pels costums, les tradicions i les festes populars va fer una feina excepcional en un moment on els escassos recursos tècnics dificultaven aquestes filmacions.

Després calia editar tot el material i donar-li sentit. Era un treball que exigia paciència i moltes hores. Avui gaudim amb aquestes pel·lícules que ens traslladen a un moment social i econòmic molt diferent a l’actual.

Amb motiu de les festes de Sant Joan, menorca.info recupera una part d’aquestes filmacions amb el muntatge que ha realitzat el jove estudiant d’Arquitectura Antoni Allès Pascual, que va ser guardonat enguany amb el Premi Domingo Marquès, convocat per Menorca. Es Diari, amb el vídeo “Sort que t’he fet cas i he vingut”.

Les festes de la societat agrària

Noticias relacionadas

En les pel·lícules santjoaneres d’Agustí Sintes hi ressonen els ecos d’una Ciutadella fortament conservadora i religiosa, on encara no havia arribat l’embranzida del turisme, que ho trasbalsà tot. L’economia agrària, amb un gran pes de la pagesia i els senyors de lloc, troba el seu reflex a les festes de Sant Joan i ens remonta a l’antiga Obraria.

Agustí Sintes va filmar i editar «Sant Joan 1968», amb narració que redactà i a la que hi posà veu el periodista del Diari MENORCA Domingo Marquès. Segons Bep Joan Casasnovas, «en una locució gairebé èpica, Marquès dona veu a una pel·lícula que ens portarà a l’enyorança i a la curiositat d’un temps passat».

El 2007 Televisió Menorquina va editar un resum de diverses filmacions santjoaneres fetes per Agustí Sintes entre 1958 i 1960, amb recuperació dels originals a càrrec de Gonçal Moll Coll. Va ser distribuït pel Diari MENORCA amb el títol «L’herència d’Agustí Sintes».

La trajectòria d’Agustí Sintes

Agustí Sintes Tudurí, que durant 27 anys va exercir com a delegat de «La Caixa» a Ciutadella, va morir el desembre de 2000 als 85 anys. Home emprenedor, va exercir la presidència del Consell Rector de la Cooperativa Sant Guillem i Santa Escolàstica de Ciutadella; de la Capella Davídica de la Catedral de Menorca; i també va ser tresorer del Club Nàutic de Ciutadella.

Va exercir com a regidor de l’Ajuntament de Ciutadella amb els alcaldes José Al·lés Quintana i Simón de Olivar Canet, baró de Lluriach. Demostrà les seves qualitats per a la fotografia i el cinema amb la filmació de nombroses pel·lícules en els anys 60, 70 i 80, entre les quals destaquen les dedicades a les festes de Sant Joan i Sant Antoni. Durant la seva etapa a «La Caixa» organitzà el Saló de Tardor de Pintura. També va ser un dels promotors de la urbanització de Sa Caleta.