Asunción Florit Pons, neboda de mestre Fumeta, destapà la placa amb l’alcaldessa Antònia Camps. | Gemma Andreu

TW
0

«En Xico Fumeta es va preocupar toda la vida perquè les noves generacions de migjorners aprenguessin els costums i la cultura del nostre poble», va afirmar l’advocat i historiador Miquel Pons-Portella a l’homenatge que va retre ahir l’Ajuntament des Migjorn Gran al músic i compositor Francisco Pons Pons (1894-1979), conegut i apreciat al poble com a mestre Xico Fumeta.

L’alcaldessa Antònia Camps va obrir aquest emotiu acte institucional amb el que es va es complir l’acord que, per unanimitat, aprovà el passat 30 de setembre el ple de la corporació municipal des Migjorn gran perquè l’Escola de Música passi a anomenar-se «Escola de Música Mestre Xico Fumeta».

Aquest acte, segons Pons-Portella, va ser una «demostració de civilitat, d’educació ciutadana i mostres maneres per a recordar a un vesí mort fa més de quaranta anys». Mestre Xico Fumeta va desplegar els seus esforços en quatre grans àmbits: la Banda de Música, on donava classes de solfeig i componia peces originals, i, sobretot, exercint com a director; la Parròquia de Sant Crisfòfol on hi treballà juntament amb les germanes Camps Riudavets -la Sra. Lola i la Sra. Paca- en    l’animació del cant litúrgic; es Casino, lloc on estrenava les seves obres dramàtiques, com la sarsuela «Casat i divorciat», i la comedieta «Niní»; i el Grup Folklòric, on col.laborà com a sonador de flauta amb els balladors que aleshores liderava Antoni Barber Vidal, es Conquet.

Els pous de la tradició

Pons-Portella afegí que «mestre Fumeta va treballar incansablement perquè els pous de la nostra tradició seguissin disponibles.

      En la seva intervenció, escoltada amb atenció pel públic acudí al Pla de sa Parròquia, destacà que «mestre Fumeta va ser un migjorner que va estimat profundament es Migjorn Gran, i ho va fer, a més a més, sabent que som pocs i que no tenim gaires recursos» i assenyalà «hem d’estar agraïts a en Xico Fumeta per haver-nos ajudat a conservar tantes tradicions del nostre poble, però també per haver-nos mostrar en la pràctica com ho hem de fer perquè aquestes tradicions romanguin vives». «La tasca de renovació de mestre Fumeta constitueix un referent importantísim perquè el poble des Migjorn Gran mantengui la seva essència i aquesta passi a les generacions que vindran», proclamà.

Banda de Música

L’alcaldessa Antònia Camps va agraïr la participació de la Banda de Música des Migjorn, que interpretà peces composades per mestre Fumeta. Els assistents es van desplaçar davant l’Escola de Música on la neboda de mestre Fumeta, Asunción Florit Pons, destapà la placa amb l’alcaldessa. L’editor de «Es Diari», Josep Pons Fraga, que presentà a Pons-Portella, manifestà l’adhesió del rotatitu insular a l’homenatge a mestre Xico Fumeta.