Històries a contar

Naufragi del vaixell 'General Chanzy'

Valorar:
preload

Isaac Pons Barceló. Naufragi del ?General Chanzy?

06-11-2015

Dos alumnes de 4t A de Primària del CP Pere Casasnovas de Ciutadella ens remeten les seves obres pictòriques i literàries respectivament, sobre la desgràcia del "General Chanzy"

David Anglada Rotger

4rt A C.P. Pere Casasnovas


Dia 9 de febrer de 1910 va sortir en la mar plana, de Marsella (França) un vaixell anomenat "General Chanzy".  De camí cap a Algèria (Àfrica) que duia a bord més de 150 passatgers. A mig camí va començar a bufar un vent molt fort de gregal que després es va girar cap a tramuntana més fort encara.

Sa matinada de dia 10, passaven per sa Punta Nati de Menorca i es vent encara bufava i sense voler es barco es va ficar dins es Codolar de sa Torrenova, allà dins no podia girar i quan va girar va ferir a ses roques. Quan va ferir, es va rompre es timó, van explotar ses calderes i es vaixell va naufragar. Un passatger jove, molt bon nedador, va pujar a coberta i va veure tots els seus companys morts que suraven damunt la mar. Ell sabia que era molt bon nedador i es va llevar ses sabates i es va tirar dins s'aigua. As cap d'uns minuts es va aconseguir agafar a ses penyes i es va refugiar dins una cova que hi havia per allà. L'endemà va escalar per amunt i quan va ser dalt, va divisar una llum. Era sa llum des lloc de Son Escudero. Va caminar aproximadament uns 45 minuts. Quan finalment va arribar, va tocar a sa porta. Es pagesos, que estaven asseguts al voltant de la xemeneia, van sentir que algú tocava a la porta. L'amo va anar a obrir la porta. Quan la va obrir, va quedar sorprès en veure aquell jove mig despullat. El van deixar entrar, li van servir pa i sobrassada, però ell va demanar ous i llet, i li van donar. Després els va explicar el que havia passat, però com que rallava en francès no l'entenien. Després va agafar un tros de carbó i els va dibuixar a la paret un vaixell que s'enfonsava i persones que demanaven auxili. L'amo, quan va veure allò, va agafar es carro i va anar a avisar s'alcalde i es metges i quan van arribar i van veure aquell desastre, van dir que havien de fer cosa. El jove el van traslladar a l'hospital. Al cap d'uns dies va tornar a França. I, l'any 1914, van construir el cinquè far de l'illa de Menorca, es far de Punta Nati.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.