El jutge i el sabater

Valorar:

Un conte alemany

Fons Menorquí de Cooperació

En una vila de la vora del Rin hi havia un jutge que no tenia gaire bona fama. Li tetreien, sobretot - en veu baixa, això sí -que no aplicava la llei a tothom de manera igual. D'acord amb les seves sentències, per als rics i els poderosos, les persones que gaudien d'una bona situació i d'influència, la llei era amable i benigna, flexible i gairebé amorosa -com una mare. En canvi, per als pobres i humils, els desvalguts desproveïts d'influència, la mateixa llei, aplicada per aquell jutge, era una llei dura, rigurosa, inflexible, aspra, d'una severitat extrema. No es podia pas dir, en el cas d'aquell magistral, que la justícia portés una bena als ulls i que no fes diferències.
Una vegada, el jutge va anar a veure un sabater que tenia l'obrador a la baixada del pont de pedra i li va encarregar un parell de sabates. Era un sabater que es deia Hans Sacs i que era molt ben considerat per la seva traça i el seu ofici i, doncs, per la qualitat de les sabates que sortien del seu obrador. Hans Sacs va prendre les mides del peu del jutge i li va dir que si volia podia passar al cap de vuit o deu dies ja li tindria les sabates acabades.
I al cap de deu dies, el senyor jutge va tornar a l'obrador de Hans Sacs, el qual li va donar les dues sabates que li havia fet. I quin parell de sabates! Dues sabates ben fetes de debò, dues esplèndides peces d'artesania, gairebé dues obres d'art. Ara: l'una era, molt diferent a l'altra. La sabata del peu dret era una sabata plana, rossa, de pell de vedell, amb un sivella de plata, i l'altra, la del peu esquerre, era una mitja canya, negre, que es cordava amb un llaç de seda.
El jutge es mirava aquell parell de sabates i no se'n sabia avenir. No havia vist mai un cas semblant. Quan un sabater fa un parell de sabates, la del peu esquerre sempre és igual que la del peu dret.
- Escolteu, mestre Sacs! Com és que les dues sabates no són iguals? Què us voleu riure de mi o què?
- Senyor jutge, no us ha pas d'estranyar, això! He fet amb les sabates talment com vós feu amb les vostres sentències : en casos semblants apliqueu la llei als uns d'una manera i als altres d'una altra.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.