La mar de lletres | Investigació

El poc ús dels joves illencs del català xerrat

Valorar:
preload

06-11-2015

L'estudi "Llengua i societat als territoris de parla catalana a l'inici del segle XXI" sorprèn amb la conclusió que un 64 per cent no el parla malgrat conèixer-lo

R.M.   
Maó
Més del 64 per cent dels joves illencs no utilitzen el català per comunicar-se, tant a l'àmbit familiar com fora de casa, malgrat que un 80 per cent té capacitats i prou coneixement per xerrar-lo.
Aquesta és una de les preocupants conclusions a la que arriba l'estudi "Llengua i societat als territoris de parla catalana a l'inici del segle XXI", que per primera vegada analitza la situació de la llengua catalana a set territoris: L' Alguer, Andorra, Comunitat Valenciana, Catalunya Nord, Balears, La Franja i Catalunya, sota la coordinació d'Ernest Querol.
Pel que fa a les Illes, la conselleria d'Educació i Cultura del Govern balear va posar en marxa més de 3.000 entrevistes, entre novembre de 2003 i gener de 2004. Un procés pel que des de la direcció general de Política Lingüística, s'està treballant amb l'objectiu de coordinar una segona part que ratifiqui l'avanç o el retrocés de la llengua respecte de l'anàlisi de camp de fa tres anys.
En aquest àmbit també cal considerar l'enquesta presentada per la Fundación Audiencias de la Comunicación y la Cultura (FUNDACC) que desvetlla que quasi la meitat dels illencs no han llegit cap llibre en els darrers dotze mesos.
Els joves consideren, en major proporció, que la llengua s'utilitza menys actualment que en el passat i que en el futur minvarà encara més que ara. Prioritats que canvien segons l'entorn en què es troben, essent més xerrada, per exemple, a les oficines d'entitats financeres, i menys a les grans superfícies comercials. Així i tot, cal assenyalar la importància que el 80 per cent dels joves balears coneixen el català. Per tot açò, des de l'Executiu autonòmic es vol potenciar i prestigiar l'ús social de la llengua catalana. 

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.