TW
0

El PSM-Entesa ha considerat avui que el pla d'ajust per reduir el dèficit públic del Govern no és "ni just ni socialista", i alhora va proposar com a alternativa a les retallades anunciats l'elaboració d'una reforma fiscal, perquè pagui més qui més tingui, la reestructuració de l'Estat, lluitar contra el frau fiscal i la corrupció, i actuar sobre les entitats financeres.

PALMA DE MALLORCA, 14 (EUROPA PRESS)

El PSM-Entesa ha considerat avui que el pla d'ajust per reduir el dèficit públic del Govern no és "ni just ni socialista", i alhora va proposar com a alternativa a les retallades anunciats l'elaboració d'una reforma fiscal, perquè pagui més qui més tingui, la reestructuració de l'Estat, lluitar contra el frau fiscal i la corrupció, i actuar sobre les entitats financeres.

Així ho van assegurar avui en roda de premsa el secretari general del PSM-Entesa, Biel Barceló; la vicesecretària general d'aquesta formació, Joana Lluïsa Mascaró; i el membre de l'Executiva dels nacionalistes i conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Biel Vicens.

Els nacionalistes es van mostrar molt crítics amb les mesures que va presentar dimecres passat el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que van admetre que el país es troba en una situació "difícil" i que cal actuar "de manera valenta i seriosa".

Tot i això, Mascaró ha lamentat que el Govern hagi pres aquest camí pitjors efectes del qual recauran sobre els sectors "més febles", com són les persones dependents i els més grans. Alhora, ha afirmat que Zapatero ha reaccionat de manera "improvisada" i sense el consens de les Comunitats Autònomes ni dels agents socials.

En aquesta línia es va manifestar també Barceló, qui ha indicat que el Govern està "absolutament KO i a la deriva", pel que ha advertit que cal que el president canviï d'estratègies.

Així, el nacionalista ha dit que es podrien fer "mesures de retallada però responsables, progressistes i consensuades", entre les quals "podria ser raonable", per exemple, la congelació dels salaris dels treballadors de la Funció Pública, ja que "als quals tenen treball fix se'ls pot exigir un major esforç" que a altres sectors. Així, ha considerat inadequada la decisió de reduir un 5% de mitjana a meitat de l'any el sou dels funcionaris.

Una altra de les propostes, ha prosseguit, és entrar "una vegada per totes" en una reforma fiscal progressiva, que incideixi especialment sobre les rendes més altes i a recuperar impostos anul·lats com el de successió o el de patrimoni.

Alhora, ha destacat que cal reestructurar l'Estat per eliminar aquells organismes que resultin innecessaris o en els que es donin duplicitats, com ara els ministeris matèries de les quals han estat transferides a les Comunitats Autònomes, les diputacions provincials o les delegacions del Govern.

També va incidir en la necessitat de lluitar contra el frau fiscal, la corrupció i contra l'especulació econòmica i financera. En aquest sentit, Barceló ha assegurat que "el verdader problema" de la crisi econòmica ho causen les institucions financeres, a les quals el Govern ha injectat una gran quantitat de milions que no han revertit en l'economia productiva al negar-se a concedir crèdits a les empreses.

EFECTES SOBRE BALEARS

Respecte a l'efecte que tindran aquestes mesures sobre la comunitat, Barceló ha subratllat que Balears "ja ha fet un gran esforç" al reduir un 6% el seu pressupost per a aquest any sense baixar les inversions i després d'haver començat ja una racionalització del sector públic.

"Evidentment hem de plantar cara des de la comunitat autònoma a la congelació de les pensions i a l'eliminació de la retroactivitat de la dependència", ha afirmat Barceló en relació amb les mesures anunciades que afecten polítiques socials. El nacionalista ha concretat que el Govern ha proposat a l'Executiu nacional que la retroactivitat a la dependència sigui pagada, com a mínim, a partir dels sis mesos que tenen de termini les institucions autonòmiques per contestar a les sol·licituds d'aquesta ajuda.

Alhora, va mostrar la seva preocupació per la notícia de la paralització de les inversions i ha dit, en aquest sentit, que òbviament alguns projectes hauran de ser ajornats, tot i que ha matisat que "no és bo" llançar el missatge que se'n van a retallar totes les inversions públiques, quan precisament "s'ha venut el contrari".

Sobre aquest assumpte també ha opinat Biel Vicens, qui ha apuntat que s'han posat en marxa moltes inversions que permeten mantenir llocs de treball en sectors molt afectats per la crisi, com és el de la construcció. "Balears haurà d'acatar el que vingui de Madrid", tot i que ha matisat que no es pot permetre que aquests col·lectius que començaven a repuntar a es vegin novament paralitzats.

En qualsevol cas, els nacionalistes van postil·lar que creuen que es produiran canvis en el plantejament d'aquestes mesures en els dies que resten fins a la celebració del Consell de Ministres en el qual han de ser ratificades aquestes iniciatives.