TW
0

UGT, CCOO i CSI-F no descarten convocar una vaga general que afecti a tots els sectors econòmics i no només al públic

UGT, CCOO i CSI-F no descarten convocar una vaga general que afecti a tots els sectors econòmics i no només al públic

PALMA DE MALLORCA, 14 (EUROPA PRESS)

Al voltant de 250 delegats sindicals d'UGT, CCOO, STEI, CSI-F, USO i UFP (Unió Federal de Policia) van rebre avui al crit d'"fora i dimissió!" al delegat del Govern, Ramón Socías, qui s'ha situat a la porta de la Delegació en el mateix moment en el que les esmentades centrals sindicals es concentraven davant d'aquest edifici en contra de les retallades anunciades dimecres passat pel president de l'Executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, per reduir el dèficit públic.

Així, en el moment en el qual Socías ha baixat les escales de la Delegació i va començar a parlar de manera informal amb diversos líders sindicals, les persones que eren concentrades es van acostar a ell i van començar a increpar-lo exigint-li la seva dimissió.

Tot i això, el delegat va continuar conversant amb alguns representants sindicals i fins i tot els va invitar que pugessin amb ell al seu despatx per poder escoltar les seves reivindicacions. Concretament, Socías es troba reunit des de les 12.30 hores amb el secretari d'Acció Sindical de la Federació de Serveis Públics d'UGT, Miguel Ángel Romero i el portaveu de CCOO, Toni Baos, entre d'altres.

Durant la concentració, el secretari general del STEI, Biel Caldentey, el president del CSI-F a l'arxipèlag, Andrés Bou, i el portaveu de la Unió Federal de Policia, Jaime Mulet, van confirmar que els seus sindicats secundaran la vaga general al sector públic, convocada per UGT per al pròxim 2 de juny i que també serà abonada per CCOO.

D'altra banda, cadascun dels sindicats portava una pancarta diferent, de manera que en la del CSI-F es llegia 'La nostra independència ens avala. Solucions ja'; en la del STEI 'No a la retallada salarial dels treballadors públics; en la de CCOO 'No a les retallades: Nosaltres no som culpables. Que ho paguin els especuladors'; en la d'USO 'Els treballadors públics no som culpables de la crisi econòmica'.

Per la seva banda, UGT es va concentrar sense pancarta, si bé alguns delegats portaven fulles en les quals es podia llegir 'Què van a pagar els bancs, les internacionals i les grans fortunes?. On queden les ideologies? M'oposo al Zapaterazo'.

"ZAPATERO NO SAP GOVERNAR"

Al llarg de la concentració, diversos dirigents sindicals van reclamar la dimissió de Zapatero perquè "no sap governar", i alhora li van titllar de 'mentider i estafador'.

El portaveu de CCOO, Toni Baos, i el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, van coincidir en la "conveniència" d'ampliar la vaga general del pròxim 2 de juny a la resta de sectors productius, tenint en compte que les retallades anunciats per Zapatero "tindran una influència en tota l'economia del país".

Baos ha apuntat que la disminució del sou dels funcionaris podrà oscil·lar entre un 5 i un 15%, en funció del salari, de manera que "un mestre de primària perdrà entre 150 i 200 euros mensuals, que deixaran de circular pel que fa a consum", afectant, per tant, a altres sectors econòmics.

Preguntat per què CCOO no havia convocat abans una vaga general, malgrat l'existència de gairebé 5 milions d'aturats a Espanya, ha indicat que els sindicats "surten al carrer en proporció a les mesures que es produeixen des del Govern, de manera que si aquestes afecten un 20% dels treballadors, els sindicats es mobilitzen en un 20% i si afecten un cent per cent, les centrals surten al cent per cent".

Per a Baos, abans de la retallada dels salaris als funcionaris en un 5% de mitjana, l'Executiu central hauria d'haver fet una proposta per revisar el sistema fiscal, amb la finalitat que existeix una "progressivitat" a l'hora de pagar els impostos, perquè abonin més els que més tenen.

En similars termes s'ha expressat Pelarda, qui ha advertit que avui és el començament d'unes mobilitzacions que en els pròxims dies se n'aniran estenent al conjunt de sectors econòmics, de manera que UGT "no descarta convocar a curt termini una vaga general que afecti a cadascun dels sectors d'aquest país".

"No només és una lluita que afecta al sector públic, sinó a la resta de sectors, perquè la retallada de la inversió pública pot posar en perill més de 250.000 llocs de treball", va tancar.

Per la seva banda, el president del CSI-F a l'arxipèlag, Andrés Bou, no ha descartat la convocatòria d'una vaga general indefinida, de manera que ha dit que el seu sindicat "no pensa parar", sinó que les mobilitzacions "aniran a més", amb la finalitat d'obligar a Zapatero a rectificar.

Així, va anunciar que dilluns que ve, el CSI-F mantindrà una reunió a Madrid amb UGT i CCOO per elaborar un "calendari únic" de mobilitzacions i concentracions per a tot Espanya a les quals s'invitarà a la resta de sindicats i associacions de pensionistes, ja que, segons la seva opinió, "la cosa s'està extralimitant i, per tant, els actes reivindicatius s'han de fer des de la serenitat".

"BRUTAL AGRESSIÓ DICTADA PEL CAPITAL"

El secretari general del STEI a Balears, Biel Caldentey, va estimar que a més de la vaga general del 2 de juny, s'haurien de convocar manifestacions i concentracions de tota la classe treballadora, a causa que les mesures de Zapatero suposen una "brutal agressió que ve dictada pel capital financer, que defensa que la crisi econòmica cal resoldre a través d'una baixada salarial".

Davant d'aquesta situació, Caldentey va reclamar al Govern espanyol una "reforma fiscal progressiva", amb l'objectiu que "pagui més qui tingui més", de manera que les mesures per sortir de la crisi siguin "equitatives" i afectin, sobretot, a les grans rendes i al capital financer, que és el "provocador" de l'actual situació econòmica.

"És fals que tinguem un malbaratament de recursos públics, ja que tenim la despesa social més baix de la UE", ha sostingut, i alhora ha apuntat que el problema que té Espanya és que "ha perdut ingressos fiscals, perquè els que tenen més són els que menys paguen i ara sembla que la factura del dèficit l'hem de pagar els treballadors, el que és indignant".

Finalment, el portaveu de la Unió Federal de policia, Jaime Mulet, ha criticat que la disminució del sou als funcionaris suposa un "constant engany" del Govern a aquest col·lectiu, que ja havia patit una congelació de salaris, de manera que porta "17 anys en els quals ha perdut un 30 % de poder adquisitiu".

Per a Mulet, aquesta retallada de salaris suposa una "misèria" respecte a l'estalvi que podria obtenir l'Estat amb un altre tipus de mesures, com la supressió de Ministeris o la lluita contra el frau fiscal.