TW
0

El trànsit ha caigut un 9,5% per aquest motiu i l'aerolínia va allotjar a més de 6.000 passatgers

El trànsit ha caigut un 9,5% per aquest motiu i l'aerolínia va allotjar a més de 6.000 passatgers

MADRID, 14 (EUROPA PRESS)

Iberia va xifrar avui en 17 milions d'euros l'impacte del núvol de cendres en els seus resultats operatius per la cancel·lació de vols, pèrdua de reserves i diverses actuacions per fer front a la 'crisi volcànica' que va obligar l'aerolínia a cancel·lar més de 600 vols entre el 15 i el 21 d'abril, prop de 1.000 si s'inclou a la seva filial Air Nostrum.

Com a conseqüència del tancament de l'espai aeri a Europa, el trànsit de l'aerolínia es va ressentir el mes passat i ha caigut un 9,5%. Iberia va allotjar a més de 6.000 passatgers (9.000 nits d'hotel), va contractar autobusos o taxis per enviar a 5.000 clients als seus llocs d'origen o destí i va efectuar canvis de reserva a 40.000 persones.

El coeficient d'ocupació d'abril s'ha situat al 79,7%, fet que suposa un descens de 3 punts percentuals respecte al mateix mes de l'any passat, amb una caiguda de 5,2 punts en les rutes de mig radi fins al 76,3%, de 4,1 punts en els vols domèstics fins al 73% i de 2,1 punts en les rutes de llarg radi, fins al 82,3%, segons les dades publicades avui per l'aerolínia.

La companyia, que no especifica el nombre de passatgers transportats, va reduir el mes passat la seva capacitat, mesurada en seients per quilòmetre ofert (AKO), un 6,1%. Tot i això, i tot i les alteracions sofertes per efecte del núvol, Iberia ha destacat que l'ingrés mitjà per passatger transportat es va incrementar "significativament" i ha repuntat a un 7,8%.

"Tot i que gairebé la totalitat dels vols cancel·lats eren de curt i mig radi, la pèrdua de connexions va afectar el coeficient d'ocupació de llarg radi", ha explicat l'aerolínia, que va aplicar un ajust de l'1,4% en la seva oferta en aquest segment i ha registrat un descens del trànsit del 3,9%. El 'mix' de classes va continuar millorant, amb un increment del 6% en el nombre de passatgers en classe 'Business Plus'.

Els vols a Europa han estat els més afectats per les cancel·lacions. Així, l'oferta s'ha reduït un 17,4% i la demanda ha caigut un 23,2% situant-se el factor d'ocupació al 76,4%, 5,8 punts percentuals per sota del nivell assolit l'abril del 2009.

En canvi, els vols a l'Amèrica Llatina han registrat una taxa d'ocupació del 81,3% (-2,1 punts percentuals), amb una caiguda de la demanda del 3,3% i de l'oferta del 0,8%, mentre que a l'Amèrica del Nord el nivell d'ocupació s'ha situat al 86,4% (-2 punts percentuals), amb una disminució del trànsit del 6,3%. A Àfrica i Orient Pròxim el trànsit va disminuir un 1,9% i el nivell d'ocupació s'ha situat al 75,8% (-1,2 punts percentuals).

L'aerolínia ha assenyalat que els descensos d'activitat han estat "una mica menors" si es consideren els vols europeus amb origen o destí a Madrid-Barajas, amb caigudes del 14,2% i del 20,5% en l'oferta i en la demanda, respectivament.

Iberia ha subratllat també l'impacte del núvol en els aeroports del Nord i Est de la Península així com les illes Balears, que romangueren tancats diverses hores durant els dies 18 i 19 d'abril. Això va motivar una reducció de l'oferta en vols domèstics del 9,8%, amb un descens del 14,7% en el trànsit. El coeficient d'ocupació s'ha situat al 73% (-4,1 punts percentuals). En els vols entre Madrid i Barcelona el nivell d'ocupació va millorar 9 punts percentuals, amb una reducció del 16% de l'oferta, però amb una "millora notable" de l'ingrés unitari.

La companyia ha destacat l'esforç fet pels treballadors i la direcció de l'aerolínia que van fer "tot el possible" per atenuar les molèsties i inconvenients que van patir els passatgers com a conseqüència del tancament del trànsit aeri.

L'OCUPACIÓ FINS A L'ABRIL, AL 80,5%.

En el període acumulat, Iberia va reduir en 2,5 punts el coeficient d'ocupació fins a l'abril i ho ha situat al 80,5%. De gener a abril, l'aerolínia va retallar un 6,4% la seva oferta --seients per quilòmetre oferts (AKO)--, concentrant el descens de capacitat en les connexions de mig radi(un 10,9% menys) i la xarxa domèstica (7,6% menys). El mercat de llarg radi ha registrat fins a l'abril una retallada de l'oferta del 4,3%.

Paral·lelament, el trànsit d'Iberia mesurat en termes de demanda --passatgers per quilòmetre transportats (PKT)-- ha baixat un 3,5%, amb un retrocés de l'1,4% en el segment de llarg radi i un retrocés del 6,4% en els vols nacionals. En el mig radi, el trànsit es va retallar un 7,9%, amb un retrocés del 10,3% en les connexions europees i un augment del 8,3% en les rutes d'Àfrica i Pròxim Orient.