Portada del «Cançoner de taverna», treball que ha editat David Pons

TW
6

«Cançoner de taverna» és el títol del treball que ha editat David Pons, un jove migjorner i filòleg en llengua catalana, un aficionat a la música que ha volgut retre el seu particular homenatge a la gent que ha donat i segueix donant vida a Es Cau, el mític punt de trobada de Cala Corb.

Ell mateix explica que aquest és un recull que ha anat fent durant el darrer any y mig, a partir de les trobades que un grup de menorquins fan cada cap de setmana a l'Espai Mallorca, de Barcelona. «Ens trobam els divendres i dissabtes amb les guitarres, i al final sempre acabes fent les mateixes cançons». Va ser així que van anar recuperant altres temes, havaneres, boleros, ranxeres i cançons típiques de taverna, reproduint «l'ambient des Cau».

En aquesta tasca hi han col·laborat diferents persones, com Jordi Cardona o David Serra, que han ajudat amb els acords. O el dibuixant Zaca, qui ha confeccionat la portada del cançoner, amb caricatures d'en Curro, na Maria i en Biel des Cau, o d'altres com Tòful Mus, Bep 'Ferro', Miquel Camps i Conxa Juanola, clients com na Pepa, en Guillermo i en Quique, o Joana Pons, Arturo Bagur i Bep Cardona. I en un primer pla, Ortega Monasterio, autor de moltes de les cançons que han arrelat a Menorca.


Cançoner

El treball inclou 125 temes, el darrer del quals és un popurrí amb diverses cançons curtes. A la resta del cançoner hi apareixen clàssics menorquins com «Ca meva», «Davallada de la Mola», «Himne a Menorca», «Jotes Parranderes», «L'amo de Son Carabassa», «La presó de Nàpols» o «Na Cecília. També hi ha molta cançó marinera, com ara «Balada d'en Lucas», «Ciutat de Parella», «El meu avi», «El llop de mar», «Havanera», «La paloma» o «Plora guiterra». I mexicanes com, per exemple, «Ay Jalisco, no te rajes», «Cielito lindo», «Hablar de corrido», «El rey», «Ella», «La de la mochila azul»; i rumbes com «Cap a tu», «Gelosia», «El muerto vivo» o «Lola la tavernera».

Així mateix, tampoc hi falten en aquest recull títols de sempre. «Alma, corazón y vida», «Clavelitos», «Bésame mucho» o «Golondrina de amor» també figuren en aquesta recopilació, que es presenta amb un índex conjunt i per ordre alfabètic.

En cada cançó s'indica el seu autor, el ritme i el to, i hi ha els acords al costat de la lletra.

L'autor ha fet una autoedició, que ja es pot trobar a qualsevol llibreria de Menorca, així com també as Cau i a les botigues de música, per un preu de 15 euros.