48 espècies aquàtiques han escollit Menorca per passar el fred

TW
1

Les zones humides de l'Illa esdevenen fonamentals per a les aus aquàtiques que busquen un lloc on refugiar-se durant els mesos més freds de l'any. El darrer cens anual, elaborat per la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) el passat cap de setmana, quantifica que 5.452 aus de 48 espècies diferents han hivernat a Menorca. Són xifres molt similars a les dels dos anys anteriors, el que demostra «l'aparent bon estat de conservació de les zones humides, tot i la manca de gestió a la major part d'elles, els continus impactes, sovint antròpics, o la manca de pluges dels darrers hiverns», expliquen des de SOM. Deixa palesa també la importància de Menorca en l'hivernada d'aquestes aus aquàtiques i la contribució que fa a la conservació de la biodiversitat ornítica continental.

Sens dubte, s'Albufera des Grau és la zona humida més important i el major reclam per a aquestes espècies. De fet, més de la meitat de les aus censades i la meitat de les espècies es concentren en aquest indret. Concretament, s'hi han comptabilitzat 3.683 ocells de 24 espècies i les principals poblacions de fotja, ànecs, corb marí i soterins.
Altres zones amb presència important d'aus aquàtiques són el Prat de Son Bou, on es van censar 501 individus de 23 espècies i les basses de Lloriac amb 474 individus i 16 espècies. Des de SOM recalquen que la manca de pluges durant l'any passat va provocar que la bassa des Prat, adjacent a les basses de Lloriac, quedés del tot seca, igual que la bassa de Morella al Parc Natural.

El grup d'espècies més rellevant és el de les limícoles, un tipus d'au propi de zones enfangades i voreres de zones humides que tenen bec i cames llargues. En total es van detectar 14 espècies, entre elles, el passa-rius gros, la jua, el camaverda, el cama-roja pintada o el corriol variant. També els ànecs, dels quals se'n van observar onze espècies diferents, entre les quals el coll blau, el rabassot, el cullerot o l'andedó. Un aspecte positiu és, precisament, l'estabilitat de les poblacions d'ànecs que nidifiquen a l'Illa. Un exemple n'és el rabassot menut, que té aquí el seu principal nucli reproductor a l'estat.


Seguiment

El cens, que ha estat elaborat per 22 persones en onze localitzacions diferents, s'emmarca dins el programa internacional de seguiment d'aus aquàtiques dirigit per Wetland International. Forma part d'un conveni pel seguiment de l'avifauna menorquina signt amb la Reserva de Biosfera.