Mestres artesans. Miquel Gomila Salom i Miquel Gomila Carreras, pare i fill i membres de nissaga d’araders | Gemma Andreu

TW
1

«L'artesania no està gaire valorada, són unes feines massa lentes i el temps corre massa ràpid, i s'hi s'hagués de cobrar el que val, es pagaria pel doble». O «la feina ha baratat molt, no és com el que feien el meu pare o el meu avi». Així es podria resumir el que opinen, respectivament, el guarnicioner Pere Pons Andreu i l'arader Miquel Gomila, dos mestres artesans menorquins que continuen desenvolupant els oficis heretats de les seves famílies, lluitant contra l'oblit que intenta imposar la modernitat.

Precisament, per donar rellevància a l'artesania i per no oblidar que forma part de la història i de l'etnologia, però també dels temps actuals perquè són oficis, no només vàlids, sinó també necessaris i molts cops imprescindibles, des d'avui i fins diumenge se celebren els Dies Europeus de l'Artesania, unes jornades que promou el govern espanyol a través de la Escuela de Organización Industrial (EOI) i Fundesarte, l'organització que des de 1981 treballa per a la promoció i el desenvolupament d'empreses artesanes i que concedeix els Premis Nacionals d'Artesania.

A Menorca, com per tot, el pas del temps ha passat factura a molts oficis artesans, que s'han vist superats pels productes industrials, que en moltes ocasions han romput la trajectòria de nissagues familiars que havien transmès el seu bon saber fer, de generació en generació.


Algunes cites

Centre Artesanal de Menorca
Dissabte, d'11 a 13.30 h, taller familiar de ceràmica i visita a l'exposició permanent.

V Mostra d'Artesania Creativa
Divendres, de 17 a 20 h, i demà i diumenge, també de 10 a 13.30 h, al Convent de Sant Diego d'Alaior.

Diumenge, demostracions artesanes, d'11 a 13.30 h, i clausura de l'exposició amb l'actuació de The Pius, de 17 a 20 h.

Homenatge
Dissabte, reconeixement al mestre picapedrer i escultor Alejandro Pérez, a les 19 h a la Sala d'Activitats Ciutadanes d'Alaior.

Lea la noticia completa en la edición impresa del 31 de marzo en Kiosko y Más