El veterà cavaller de les festes cada dia va a Son Àngel a ajudar al seu fill Toni. | Josep Bagur

TW
2

Té 81 anys i dalt cavall sembla un jovenet. Àgil i expert genet, té una llarga experiència en el maneig dels cavalls i un do innat que ha perfeccionat al llarg de tota una vida de fer de pagès. És un l'amo que cavalca durant tot l'any, és el seu natural. Toni Bosch Camps tornarà a ser enguany el cavaller de més edat de la qualcada. Sortirà a la tanda del dia capvespre, coincidint amb el seu fill Toni Bosch Moll, de 44 anys i actual l'amo de Son Àngel. D'ençà el 2007, és el cavaller de més edat que córre als Jocs des Pla i té l'honor de ser el que col·loca l'ensortilla abans de les carreres. Enguany, si Déu vol, tornarà a córrer i tornarà a col·locar l'anella. Al ser el major dels genets que corren, té aquesta preferència.

I és que l'amo Toni Bosch Camps, conegut com a Toni de s'Albufera o Toni de Son Àngel, lloc d'on es retirà, ens ha brindat a tots belles carreres als Jocs des Pla. És un cavaller dels bons ensortilladors, amb una vintena llarga d'ensortilles endevinades i altres tantes culleres de plata com a premi que guarda com un tresor. També ha romput les carotes un ranxo de vegades fent parella amb el seu fill, en unes carreres espectaculars, on pare i fill demostren la sintonia dalt la sella després de tota una vida de qualcar junts pels llocs, amb el cavall com a millor mitjà de transport per les tanques.

Noticias relacionadas

El seu fill du el camí de son pare. Va sortir per primera vegada a Sant Joan amb 12 anys i ja en du 32 com a cavaller, excepte l'any de dol quan morí la seva mare. Per a ell és un gust i un orgull córrer amb son pare, qui als 81 anys du tant d'entrenament que no passa cap pena dalt cavall. El seu característic somriure i la seva simpatia a la qualcada ho diuen tot. Ni més ni manco fa 60 anys que va sortir per primera vegada a Sant Joan, després d'uns anys de no sortir, fa 37 anys que surt cada any, manco l'any de dol en memòria de la seva esposa.

L'any passat van ser tres Toni Bosch a la qualcada. I és que el petit de la casa, Toni Bosch Florit, va estrenar-se com a genet de Sant Joan als nou anys d'edat. Enguany els tres Tonis, les tres generacions, tornaran a repetir: el jovenet a la tanda del matí, i son pare i s'avi, a la tanda del capvespre del dia de Sant Joan. Fill dels pagesos de Son Àngel, Toni Bosch Moll i Catalina Florit Torres, l'al·lot s'ha criat entre cavalls i enguany serà dels cavallers més joves amb 10 anys, ni més ni manco que 71 anys de diferència amb s'avi.

L'actual l'amo de Son Àngel qualcarà n''Emperador' i l'al·lot treurà n''Urugat'. Ara que ja som el juny i els caixers pagesos ja van anar a apunta-los, al lloc es viu l'excitació prèvia a les festes de Sant Joan, amb els entrenaments i preparatius propis abans de les festes. Avi, pare i fill tornaran a trobar-se vestits de cavallers, en aquell moment tan especial de la festa quan el fillet haurà acabat la tanda del matí i passarà el relleu a son pare i a s'avi que s'incorporaran al replec del capvespre. Els tres simbolitzen el que representa Sant Joan per a la pagesia: la transmissió de l'estima per la festa i el relleu de l'orgull de cavaller, que passa de pares a fills de forma natural, sentida i no escrita.