Ahir, a la localitat catalana de Reus, en el moment de carregar el camió amb els sacs d’avellanes. | Cooperativa

TW
1

Sa Cooperativa del Camp encarrega les avellanes de Sant Joan des de l'any 2005. I, de sempre, aquesta cooperativa agrícola i ramadera les compra a una mateixa família d'agricultors, Maria Dolors Plana, de la localitat catalana de Reus, a Tarragona. De fet, quan abans se n'ocupava en Florit Roca, ja els hi encarregava a aquesta casa, sempre disposada a fer aquesta feinada per les festes. Triant els fruits fallats.

Ahir matí, com ja és un costum pocs dies abans del Diumenge des Be, que és quan se'n tiren les primeres a Ciutadella– de manera oficial–, un camió gran de l'empresa de transport menorquina, Mascaró Morera, es va desplaçar com sempre fins a la finca familiar dels Plana per a carregar els més de 300 sacs que enguany s'han encarregat i es tiraran aquest Sant Joan 2017. Unes avellanes fallades que els Plana han anat recollint de les seves terres i que, en principi, arriben avui a les 7 hores del matí al port exterior de Ciutadella, via Barcelona. Açò, tot i la vaga d'estibadors que, segons Antònia Bosch, gerent de Sa Cooperativa, «no ha d'afectar l'embarcament i arribada d'aquestes, ja que arriben amb càrrega rodada– amb xòfer– i per tant no hi ha d'haver problemes», ens deia ahir a «Es Diari».

Noticias relacionadas

Junt amb la família Plana, que posen les avellanes, hi té un paper cabdal Mascaró Morera. Des de terres catalanes, en la part logística, allà hi ha tres menorquins– Toni Casasnovas, Vicent Gomila i Sergi Llorenç–, qui fan «una bulla amb les avellanes en el moment de la recollida», exclama Antònia Bosch, de Sa Cooperativa. La gerent, en aquest sentit, vol lloar el paper de l'empresa de transport. «En Lluís Moll, el 'gran jefe' de Mascaró Morera, com a bon ciutadellenc i santjoaner, fa anys que feim el transport amb ells. I des que ha baixat la venda i no podem fer contenidor ple, col·labora en ajustar el cost del transport, a fi de no haver de apujar preus», assenyala Bosch.

I és que, des de la mateixa Cooperativa, asseguren que d'uns anys cap aquí, la cosa ha anat a menys quant a consum d'avellanes. «Diria que entre la crisi econòmica i la presència policial més gran al tros de les avellanes han baixat venda, tot i que el 2016 va remuntar un poc».