Primer toc del Diumenge des Be | Laura Bañón

TW
11

Puntual, multitudinari i emotiu, així ha sonat el primer toc de tambor i fabiol de les festes de Sant Joan d'enguany. El fabioler, Sebastià Salort, ha interpretat la tonada des de l'interior de la casa del caixer senyor, Llorenç de Salort, amb una gran ovació d'alegria de la gernació concentrada al carrer.

Noticias relacionadas

Després de la nit de la vetlla des Be, la comitiva de caixers i s'homo des Be havia arribat de bon matí a la casa noble, on ha estat rebuda per l'amfitrió. A continuació, el caixer senyor ha entregat la bandera al caixer fadrí, Marc Ribó, i les safates de plata al caixer casat, José Pons, i al caixer pagès de Binigafull, Tòfol Bosch. Un cop ha sonat el primer toc, la Comitiva des Be, encapçalada per Gabriel de Salort, caixer noble substitut, ha iniciat el recorregut per anunciar l'arribada de les festes de Sant Joan per les cases i els carrers de Ciutadella, començant per l'Ajuntament i Ca'l Bisbe.

La comitiva festiva realitzarà al llarg de la jornada un total de 102 visites, amb el protagonisme de s'Homo des Be, Lau Florit, qui descalç i vestit amb les pells de be, portarà a les espatlles l'anyell blanc endiumenjat de flocs de colors, engalanat per la família del caixer pagès de Sant Joan Gran, Pere Moll. La jornada acabarà el vespre quan els protagonistes de la jornada arribin a la casa del caixer casat i a on la seva esposa, Lourdes Pons, penjarà la bandera al balcó. Entre tant, devers les vuit del fosquet, la Banda de Música sonarà el primer Jaleo de les festes davant Calós i començarà la bulla de ses avellanes a Sa Contramurada. Ciutadella ja viu de ple la jornada festiva més íntima, sentida i familiar, com el dia gran que anuncia les festes de Sant Joan.