TW
2

La festa gran esclatà ahir a la badia del nord de l'Illa, on fornellers, fornelleres i visitants van gaudir de les primeres hores de Sant Antoni Abat. Va ser en un capvespre de molta calor, suavitzat per esporàdiques brises marineres en el qual cavalls i cavallers es convertiren en els autèntics protagonistes.

Puntuals, els coets i el repic de campanes anunciaven l'inici de les festes. Ho feien, ja, amb una bona afluència de gent al poble, com ho demostra que a primera hora ja s'havien completat els aforaments dels dos aparcaments habilitats a l'entorn del cementiri i era complicat trobar-ne als carrers propers.

També molt puntual va ser el fabioler, Isaac Triay, qui a les cinc en punt arribava a les portes del Local Social. Allà l'esperava el batle des Mercadal, Francesc Ametller, acompanyat d'altres membres de la corporació municipal. Va ser així que el fabioler sol·licità permís per iniciar el replec i, després de rebre'l, entonà l'esperat primer toc de fabiol. Era l'esclat de la festa.

Un replec únic

Sa somera inicià així un replec especial a la vora de la mar, començant per la caixera sobreposada, Eila Febrer, qui instants després passava també pel Local Social on el batle l'esperava ja amb la bandera. Un moment esperat per la jove caixera, en la que és, la d'enguany, la seva sisena participació a Sant Antoni.

Noticias relacionadas

El replec va continuar. S'afegiren a la filera els caixers pagès i casat, Pedro Marquès i Daniel Triay, i després d'ells, la resta de genets fins a completar els quaranta-set.

Mentre, els membres de la Colla Gegantera de Maó, que duien els gegants des Mercadal, en Martí i na Gràcia, a més de tres figures seves, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero, feien un passacarrers, acompanyats per la Banda de Música des Mercadal.

El replec es completà amb la incorporació del caixer capellà, Joan Camps, des de la rectoria de la parròquia, i instants després, la de la caixera batlessa. Lali Garriga s'estrenà en el càrrec emmig d'una gentada que esperava el moment a les portes del seu domicili.

Eren les 19.25 hores quan la comitiva entrava a l'església, on el caixer capellà oficià les completes. Un acte, aquest, que seguiren desenes de persones des de l'interior del temple. I a fora, la multitud, desitjosa que comencés l'acte més esperat, el que conjuga bots i alegria, el jaleo, amb les notes dels músics de la banda mercadalenca dirigida per Litus Arguimbau.

Incidències

Després de les completes, quan els cavallers es dirigien cap a la plaça de s'Algaret, al carrer Tramuntana un cavall va caure quan feia un bot. Va ser una caiguda cap enrere. El cavaller va ser atès immediatament per les assistències. Segons informà la Creu Roja va patir una forta contusió però no hi havia lesions greus. Mentre, el seu cavall hauria sofert una fractura en els ossos de la cua. Al tancament d'aquesta edició la Creu Roja havia realitzat 22 assistències,