Jaleo aquest dijous matí a Ferreries | J.G.

TW
1

Torna a començar. Un dia més i molta celebració per endavant. Ferreries va veure com la festa va anar creixent a poc a poc durant tota la jornada. Ambient molt familiar el que es va poder viure ahir als seus carrers a primera hora del matí, quan la Banda de Música local i la comparsa de capgrossos anunciaven que el poble tenia per davant un altre dia replet d'emocions intenses.

Passava un quart d'hora de les deu del matí quan el caixer capellà, Llorenç Sales, convidava a la caixera batlessa, Enriqueta Camps Cardona, a sumar-se a la qualcada. Després de desitjar a tots els presents un «gloriós Sant Bartomeu», el nombrós públic que va ser testimoni de l'acte va trencar el silenci amb una sonora ovació.

Noticias relacionadas

El dia caminava cap a la festa, liderada per la fabiolera, Sílvia Pons Martí, que va guiar a tots els cavallers pels carrers del poble a l'espera d'un dels moments més esperats de la jornada, el Jaleo. Cada festa té les seves particularitats, i a Ferreries fan gala de tenir una versió especial de la popular melodia, la que en el seu moment va compondre el mestre Biel Cardona. Així, les notes del tradicional Jaleo, a un ritme més pausat, com si d'un vals es tractés i amb espai reservat per als solistes, començaven a sonar quan el rellotge marcava en el Pla de l'Esglesia les onze i quatre minuts.

Pocs instants després, la melodia recuperava el seu ritme més tradicional mentre la festa seguia creixent a cada moment que passava, encara que amb més espai lliure per al gaudi que en la primera jornada. Així, es va viure una primera intensa volta, que es va perllongar durant gairebé una hora. El Jaleo i el lliurament de les canyes arribaven a la seva fi a les 14.50 hores, tancat així la primera part d'una intensa jornada però encara al so de la música de la banda.

Després del merescut i necessari descans, els protagonistes de Sant Bartomeu van tornar a peu al Pla de l'Església per celebrar un altre dels actes centrals de la festa, la Missa de Caixers, que va començar poc després de les sis de la tarda. Una hora després, la festa gran de Ferreries començava a aproximar-se al seu final. Arribava l'hora de replegar-se de nou, de tornar a casa. Així, a les vuit del fosquet sonava l'últim toc de fabiol, un moment especial i emotiu, el culmen de dos espectaculars dies escenificat amb el retorn de la bandera a l'Ajuntament. Una celebració a la qual no obstant això es posarà el punt i final definitiu avui, amb una cita menys protocol·lària i més humorística, el jaleo d'ases, a partir de les 11 del matí.