L’espectacle «Cabaret particular» fou protagonitzat per Clara del Ruste i els músics Anna Òrrit i Manel López | Josep Bagur Gomila

TW
8

Ernest Rosselló Gornés fou un pescador forneller que la guerra el plegà quan no tenia vint anys. Amb la por de les bombes de l'aviació feixista que varen caure sobre Maó, la nit del 8 de febrer de l'any 1939 va fugir i acabà al camp de Mauthausen, un viatge a la mort, després de passar per l'infern d'Argelers i Altengrabow.

És l'exemple que l'historiador Josep Portella va utilitzar per narrar la tragèdia i inhumans episodis que varen viure les víctimes de l'Holocaust. Ho va fer des del relat literari i creatiu, però ideat a partir de noms, dates i fets reals. Portella fou l'encarregat de pronunciar la conferència de l'acte d'homenatge a les víctimes menorquines dels camps d'extermini, els camps de la mort, en el Dia Internacional en memòria de l'Holocaust, coincidint amb l'alliberament del camp d'Auschwitz, l'any 1945, ara fa 73 anys.

Poesia, música i text per recordar Terezin, el camp de l'engany

L'homenatge celebrat aquest dissabte a Alaior va incloure un espectacle poètic, teatral i musical protagonitzat per l'actriu Clara del Ruste i acompanyada pels músics Anna Òrrit i Manel López. «Cabaret particular» explica la història de Lisa, una poetessa privada de llibertat al camp de concentració de Terezin. Els músics, «mancats d'ànima i inamovibles» fan anar com titelles notes i melodies mentre Lisa ofereix un monòleg punyent. Terezin va ser un camp per a enganyar a l'opinió pública.

Lea la noticia completa en la edición impresa del 28 de enero en Kiosko y Más