TW
0

La llista de les visites que farà la Comitiva des Be presenta 104 aturades, des de les nou del matí fins com a mínim les nou de la nit, amb una aturada de dues hores per dinar.

Com es forma aquesta llista? Sempre passa d'any en any i es va baratant amb els canvis mínims. Les visites corresponen a l'amos que surten a la qualcada i volen rebre es Be, propietaris de llocs que aporten un cavall a la qualcada, ex caixers senyors i els membres de la junta de caixers del bienni, que també poden apuntar un amic o un familiar perquè la Comitiva els visiti. També s'inclouen a la llista algunes associacions i entitats.

55 posades de pagesos

Noticias relacionadas

Més de la meitat de les visites corresponen a l'amos de lloc, concretament 55. La majoria de les posades es troben en els carrers del Caragol de Santa Clara, principalment a ses Roques, Portal de sa Font i Santa Rosalia. Agrupant les visites es pot informar que dotze corresponen a propietaris de llocs, vuit són ex caixers senyors, cinc són institucions, nou associacions, sis membres de la junta de caixers, nou compromisos de membres de la junta, especialment del caixer senyor, i són especials, la presència a la representació de «Foc i fum» i la visita al geriàtric de l'Hospital Municipal.

D'ençà 1974 les visites són al casc antic, delimitat per sa Contramutrada i sa Muradeta. Només es surt d'aquest perímetre per anar a les cases dels caixers (el pagès de tramuntana viu al Camí de Maó, 71 o el caixer casat, a l'avinguda Sant A.Mª Claret 83) o per visites de compromís. El caixer capellà surt quan va a peu del carrer Estret, 8 i a cavall, des de Cal Bisbe.

Els darrers anys la Comitiva des Be ha arribat a cas caixer casat a les 22 hores aproximadament, tot i que un any, el 1996, es va acabar passada mitjanit.

Els horaris aproximats del Diumenge des Be

9 h. A Cas Caixer Senyor. Al carrer Sant Jeroni, 11 el fabioler Junalu Gelabert donarà el primer toc de fabiol i el caixer fadrí rebrà la bandera i la Comitiva des Be iniciarà el recorregut.

9.05 h. Ajuntament i Cal Bisbe. Primer es visita la Corporació Municipal i després al bisbe de Menorca al carrer on hi ha les primeres posades, Biniseguí i Son Bou Vell.

10 h. Ses Roques. Durant una hora es visiten les posades de vuit l'amos i dos propietaris de lloc, la majoria al carrer de ses Roques, que forma part del Caragol de Santa Clara.

De 11 a 12 h. Entitats. Entre posades i algun excaixer senyor, la Comitiva visita entitats com són el Centre Catequístic Sant Miquel i el Cercle Artístic.

De 12 a 13 h. al Consell. Després del toc de dol per José M. de Olivar Despujol, s'arriba a la seu de Consell de Menorca a la Plaça de la Catedral.

13 h. al teatre. És l'hora aproximada per anar al «Foc i fum» que enguany es representa al Casino 17 de Gener.

13.30 h. Dinar. El dinar es celebra aquest any a la casa del caixer pagès de tramuntana, Pere Marquès, al Camí de Maó, 71.

De 15 a 17 h. La primera visita és a l'Hospital Municipal, cap a les 16.30 hi pot haver el toc de dol per l'amo de Son Blanc al carrer de s'Arc, 22.

18 a 19 h. Santa Clara. Cap a les 18.30 arribarà al Seminari i una hora més tard la Comitiva serà al Convent de Santa Clara.

A partir de les 21 h. La Comitiva des Be acabarà a la casa del caixer casat al carrer Sant A.Ma Claret, segon pis, després de passar per sa Font i Santa Rosalia, i allà es penjarà la badera i es celebra sa beguda.