El fabioler es va posar la guindola i va fer sonar el primer toc de fabiol | IB3

TW
4

Era la primera vegada que en Juanlu Gelabert assumia el paper de fabioler titular el dissabte de Sant Joan, amb la responsabilitat de fer el primer toc de fabiol i la difícil entrada amb la somereta a cas caixer senyor, a can Sintas, entre els estrets carrers de Sant Jeroni i Sant Francesc. I ho va fer de manera excel·lent. No s'esperava manco, ja que tenia com aval haver sortit 14 anys com a fabioler el mati del dia de Sant Joan.

A la una del migdia ja hi havia una gran gernació, fins a 900 persones es concentraven davant can Sintas. Quan passaven tres minuts de les 13 hores, es van obrir les portes i al crit de «Sí, sí, sí, Sant Joan es viu així», desenes de ciutadellencs van entrar a la casa senyorial per agafar lloc i veure de ben a prop el primer toc de fabiol.

Mentre defora poc a poc es va tornar omplir de gent. Es succeïren els càntics, com el clàssic «Ciutadella, Ciutadella», «Caixer senyor sortiu al balcó», «Davallada de la Mola» o «Un senyor damunt un ruc».

A les 13,48 hores, el fabioler va arribar a l'inici del carrer de Sant Francesc. Allà hi havia ja unes 2.700 persones que l'esperaven. Va començar enfilar els 50 metres que té el carrer, que acaba amb la cruïlla de Sant Jeroni on hi ha can Sintas.

Noticias relacionadas

Quan en Juanlu Gelabert va entrar al carrer es va fer un passadís ben net. El fabioler no va tenir dificultat per accedir a can Sintas, on va arribar a les 13,54 hores.

El funcionari municipal va deixar la somereta defora i va entrar caminant, on va poder escoltar una gran ovació. A dalt hi havia el caixer senyor, en Julio de Olives i la seva família.

El fabioler es va llevar la guindola i va pujar les escales de Can Sintas. Donà la mà al caixer senyor. Quan faltaven dos minuts per arribar a les dues, amb un silenci sepulcral, el fabioler va prendre la paraula. «Noble caixer em donau vos permis per començar el replec?». I Julio de Olives va respondre: «Si Juanlu, que comenci el replec de dissabte de Sant Joan». El fabioler es va posar la guindola, i quan encara el rellotge no marcava les dues, va fer sonar el primer toc de fabiol, davant un caixer senyor visiblement emocionant i amb un esclat, tant a dins com defora de can Sintas.

Després de la sonada, el fabioler va baixar i va agafar la somereta. Va tornar prendre camí ara cap el carrer Sant Jeroni, que malgrat està ple a vessar, las gernació va respectar el pas. Començava el replec, amb la prèvia volta d'avis, abans de recollir els 105 caixers i cavallers que es començaven a preparar pel caragol des Born.