Sant Antoni Fornells 2018

El jaleo més salat

Fornells viu amb entusiasme el seu segon i darrer jaleo

|

Valorar:
Javier Coll

El dia de la festa principal de Sant Antoni es va presentar calorós, els termòmetres marcaven 27 graus, però la sensació tèrmica era molt major. La humitat de la mar, possiblement.

La imatge de la gent aglutinada a l'ombra era habitual en tots els carrers de Fornells. Les àvies llegien resguardades en aquesta fresca «Es Diari» mentre la gent passava cap amunt i cap avall. Fornells era ple, i no només de cavalls. Els aparcaments de l'exterior estaven a rebentar, fins al punt d'haver d'utilitzar el terreny d'una obra municipal.

Però aquestes altes temperatures no van poder asfixiar la festa. La tradicional missa solemne va donar inici a l'hora prevista, aproximadament a les 11 hores del matí. El fabioler va interpretar uns compassos mentre el silenci omplia l'església i la caixera sobreposada, Elia Febrer, va oferir la bandera a l'altar. Va ser un acte seriós i solemne.

Els caixers més joves remullaven el cap dels assistents que ho demanaven amb aigua-ros. I en el moment de les ofrenes, aquests caixers van dirigir-se a l'altar a on Joan Camps, caixer capellà i rector de Fornells, feia missa per oferir els recipients amb aigu-ros a Sant Antoni.

L'església estava plena i la gent s'ho mirava des de l'exterior a través de la porta principal del recinte, cantant a tímida veu les cançons tradicionals de l'eucaristia. La música es va sentir, però, per tot l'alt. Joana Pons va interpretar aquest cançoner amb l'acompanyament al piano de Mari Quintana, professora de música jubilada.

Una hora després, la missa va acabar i els caixers es van dispersar per cercar els seus cavalls, que els esperaven a diferents carrers pròxims a la plaça de l'església. Quan es van haver reunit tots, van baixar pel Carrer Major per arribar a la plaça s'Algaret on els esperava tota la gent.

A les 12.33 exactament, la caixera sobreposada va entregar la bandera a la màxima autoritat de la festa, Xisco Ametller, i, entre els aplaudiments dels assistents, la qualcada va començar.

Els caixers Lali Garriga i Joan Camps es van encarregar d'obrir el tradicional jaleo, que va consistir en tres voltes i l'entrega de les canyes verdes.

La gent, al principi, estava molt animada, però aproximadament a la meitat de la primera volta, coincidint amb la pujada del sol, el ritme va decréixer. Si una cosa es pot destacar, és que el centre del jaleo estava bastant ple. Fornells és un poble molt unit i això es notava quan algun caixer forneller entrava a la plaça s'Algaret i un gran nombre de persones l'envoltaven i cridaven el seu nom. El caixer els responia amb un somriure i oferia a la gent el seu millor bot.

També hi havia els curiosos, que s'atracaven a la plaça amb l'esperança de tocar un cavall i quan ho aconseguien xisclaven d'alegria.

Una cosa molt bona a destacar és que hi havia molts nens i preadolescents aquest diumenge al centre de la plaça. Un relleu generacional que sempre és bo veure, perquè asseguren la continuïtat d'aquestes tradicions.

Finalment, el jaleo va durar unes quatre hores i mitja i va acabar uns minuts abans de les cinc del capvespre. La Creu Roja va informar de dotze ferits lleus, la majoria per contusions. També van haver d'atendre a una persona per una picadura d'insecte.

Al final, llavors, es pot concloure que Sant Antoni ha estat una festa tranquil·la en què la gent ha pogut gaudir del seu poble i les seves tradicions.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Joan
Hace más de 3 año

He llegit tots els comentaris. Normalment si vull comentar res, ho solec fer sempre. Aquest espai d'expressió d'opinió hauria de ser per poder exposar la nostra veu, però fer-ho amb respecte i educació. Escriure "qualsevol cosa" sense cap ni peu o escriure cosa per enriure's o per no aportar res, podriem passar de fer-ho. Ho dic pel primer comentari que hi ha escrit. Encara que aquest comentarista sempre està igual... fent sortir el tema de la religió en tots els seus comentaris, encara que digui que ell és contrari, però sempre comenta en el mateix sentit. Si de ver és contrari, podria passar de dir i escriure res. Enhorabona al poble de Fornells per celebrar el seu sant patró, Sant Anotni abat. [Jo seguesc pregant per aquest comentarista, perquè ho necessita...]

Valoración:1menosmas

Menorquin errante
Hace más de 3 año

Manumenorca,¿que no te has tomado las pastillas hoy?....no debes dejar ni un día el tratamiento,mira luego las gilipolleces que dices.

Valoración:8menosmas

Mes monu
Hace más de 3 año

Segueu si o no del PSOE no em digueu que na Lali fa un paper molt polit. Per jo enguany i l' any passat han estat unes festes molt emotives i familiars. Ha estat tant polit quan na Lali li ha dit en Llorenç en mig de sa plaça t estim. Na laili es una persona que es fa estimar molt.

Valoración:8menosmas

forneller
Hace más de 3 año

amunt Fornells!!!

Valoración:9menosmas

para manumenorca
Hace más de 3 año

haztelo mirar ....... pero ya te digo que lo tuyo no tiene cura !!

Valoración:12menosmas

Marina
Hace más de 3 año

Manumenorca esper que siguis un senyor de 85 anys i no entenguis es concepte de Sa dona dins ses festes. Perque si no es aixi, es tant trist que diguis sa burrada que acabes de dir...

Valoración:16menosmas

manumenorca
Hace más de 3 año

... no entenc com pot permetre es caixer capellà que qualquin dones amb ell a ses festes... no deu trobarse molt cómode pobre homo... al manco com a Ciutadella, que no permeten aquestes modernitats...

Valoración:-49menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1