Trobada de fabiolers a Sant Lluís | Javier Coll

TW
0

Una vintena de fabiolers de l'Illa es van reunir la nit d'aquest divendres al Pla de sa Creu de Sant Lluís, on va tenir lloc la primera trobada sonadors de Menorca, un esdeveniment organitzat per l'Ajuntament santlluïser i l'àrea de Cultura i Educació del Consell.

Allà hi van ser presents fabiolers i exfabiolers de tots els pobles, també el de Ciutadella, Sebastià Salort, convalescent encara de la intervenció al maluc que l'impedí sortir enguany per Sant Joan. En canvi, no hi van poder ser els representants de Ferreries, es Mercadal i Alaior, per coincidir en aquest darrer cas, amb la sonada del primer toc de fabiol de Sant Llorenç.

Antoni Ferrer va fer una introducció al principi de l'acte, deixant pas a l'antropòleg Jaume Mascaró, qui explicà la història de la figura del fabioler.

També hi va haver temps per xerrar de com es construeix un fabiol. Els encarregats de fer-ho van ser Pere Cortès i Pere Marquès, amb un taller molt il·lustratiu, i sonant després totes les tonades que s'utilitzen a les festes patronals de l'Illa.

La vetllada va incloure també un homenatge al menador de someres Jaume Gomila, jubilat enguany, així com la presentació de l'Inventari de Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca.