Una plaça plena en tot moment. Es pla de Sant Climent es converteix en l’epicentre de les festes. Al seu costat és on es viu el Jaleo, on es troba la fira i on es celebren les revetlles. Si durant tot l’any és el nucli del poble, durant el tercer cap de setmana d’agost, encara més

TW
3

Un Sant Climent més està a punt d’esclatar entre els carrers d’aquesta petita vila on es viu molt intensament la festa. Després de la ressaca per la celebració, l’any passat, del 200è aniversari de la fundació del poble, la festivitat arriba, puntual, el tercer cap de setmana d’agost. Tots els esforços de gairebé un any de preparatius estan a punt de veure la llum i el poble es prepara per viure els que són els dies més bonics i emocionants de tot l’any pels santclimenters. Entre una agenda plena d’activitats festives, destaquen sobretot, els vertaders protagonistes de les festes: els cavalls.

Per altra banda, els altres protagonistes són la Junta de Caixers. Aquests són els encarregats de representar tots els cavallers que sortiran als jaleos i caragols per fer les delícies de veïns i visitants, en unes festes que de cada any són més nombroses.

La Junta de les festes de Sant Climent és molt nombroses, ja que compta amb dos caixers vocals i també amb representants de les festes del seu poble veí, Llucmaçanes. D’aquesta manera, onze caixers (dels quals nou són homes i dues dones)seran els encarregats de representar a la qualcada, formada enguany per 43 caixers i el fabioler. D’aquesta manera, només hi ha una baixa respecte l’any passat, quan la qualcada estava formada per 45 membres.

Una nova caixera fadrina

Noticias relacionadas

Tot i que la junta de caixers viu enguany el seu segon bienni, en ella s’hi poden trobar petites variacions. Aquest any, en Cristóbal (Lito) Vinent, que ha estat el fabioler d’altres festes com les de la Mare de Déu de Gràcia o Sant Llorenç a Alaior, substituirà en Víctor Pons al capdavant de la qualcada.

Per altra banda, seguint amb les renovacions, na Maria Gomila Stuhr-Wulff substituirà en Joan Pons Vidal com a portadora de la bandera de Sant Climent. D’aquesta manera, aquesta jove apassionada del món dels cavalls serà la caixera fadrina d’unes festes molt especials per a ella.

Pel que fa a la resta de la junta, els caixers segueixen intactes respecte l’any passat. Els vocals seguiran sent en Joan Seguí i en Tomeu Torren, en Lluís Seguí continuarà representant al món de la pagesia i en José Pons, més conegut com a Joselito, tornarà a ser el caixer casat. A més, en Joan Tutzó, que aquest any ha participat a diverses qualcades, tornarà a ser el representant de l’Església durant Sant Climent. Tots aquests caixers ja van desenvolupar la seva tasca durant les festes de Sant Gaietà fa dues setmanes a Llucmaçanes i repetiran aquesta inoblidable experiència durant la celebració de la Mare de Déu de Gràcia. Per altra banda, el caixer batle, en Toni Vidal, finalitzarà enguany el seu segon bienni com a representant de l’Ajuntament i es converteix així, per quart any, en la màxima autoritat dins la qualcada. Per la seva banda, n’Esther Parpal que fou la caixera batlessa de Sant Gaietà també forma part de la junta i en Guillermo Otero, que enguany va ser el caixer fadrí de Llucmaçanes també, en el seu cas com a caixer vocal.

D’aquesta manera, tots els membres de la junta i la resta de la qualcada estan preparats per oferir un gran espectacle durant els caragols i els jaleos d’aquest Sant Climent. Aquesta festa, que cau durant un dels caps de setmana amb més turistes a Menorca i que de cada any acumula més públic, irromprà amb alegria un dels pobles més tranquils de l’illa.

Així, amb els cavalls engalanats i les levites a punt, tot està llest perquè la festa esclati.