Un dels canvis més importants a nivell estructural i estètic és que la reforma permetrà accedir a un espai que ara no es pot visitar. S’obrirà un nou passeig que recorrerà els voltants de l’Ajuntament des del Born fins a Joan Benejam | Sergi Garcia

TW
0

La murada de Ciutadella i les edificacions que salvaguarda, el Reial Alcàsser i el Bastió del Governador, seran objecte d’una curosa reforma que permetrà rebobinar fins a recuperar la seva imatge històrica. El que ara és seu de les Cases Consistorials del municipi va sofrir a principis del segle XX una sèrie de modificacions i ampliacions sense control, que varen malmetre tant la seva imatge com el seu sistema estructural.

Es va intervenir, especialment, a la façana nord de l’edificació (la que dóna directament al port) on s’hi varen construir varis cossos adossats, sense la cura que requereix tractar un bé catalogat i que forma part del Conjunt Històric - Artístic de Ciutadella. D’aquí, que les actuacions planificades al projecte per a la seva rehabilitació, que ara ha estat aprovat per l’equip de govern, s’hagin redactat tenint en compte els seus valors arquitectònics i històrics, cercant la manera d’adaptar-les a la normativa corresponent, per tal de protegir i preservar l’edifici.

Avui en dia, el resultat d’aquestes construccions més recents és un visible deteriorament d’una part d’aquest espai protegit, a més d’una sèrie de patologies (com elements que sobresurten de la façana o aparells i instal·lacions elèctriques mal ubicats), que conflueixen en un aspecte degradat. Sense comptar tots els danys que patí l’Alcàsser durant l’assalt turc de 1558.

Per tant, la tasca que es pretén portar a terme és curar les ‘ferides’ que pugui tenir el recinte emmurallat i, d’aquesta manera, embellir tot l’entorn en conjunt. Tanmateix, això implicarà reobrir algunes de les ‘cicatrius’ per poder esborrar tots els seus deixants. És a dir, el projecte comporta, primer, una part d’enderrocar, abans d’erigir qualsevol estructura. En total, es demoliran 840 metros quadrats de superfície construïda. Per a executar aquestes obres es disposa d’un pressupost de 798.948 euros que finançarà l’Impost de Turisme Sostenible, del període 2017.

Intervencions

Agafant com a referència una antiga fotografia que il·lustra l’antic Reial Alcàsser (Cases Consistorials) i l’espai exterior del bastió del Governador, els tècnics municipals projectaren fins a 16 actuacions que, afectaran, en essència, la façana nord, deixant-la tal com era antigament.

Entre elles, destaca la demolició de totes les construccions adossades a la façana que dóna al part, inclòs, el patronat i la caserna de la guàrdia civil. A més, es realitzarà un nou accés amb continuïtat des de la plaça del Born (on ara hi ha el patronat) fins al bastió del Governador. Així, es donarà pas a un nou recorregut públic que començarà des de la plaça, passarà per tots els patis antics seguint el bastió fins a arribar a l’escola Joan Benejam. «Ara hi ha mig recorregut d’aquesta manera s’acabarà i es podrà fer la volta sencera pels voltants de l’Ajuntament», explica el regidor José López. «Es tracta d’un espai al que fins ara no s’havia pogut accedir i, per tant, és difícil d’imaginar el valor que té», afegeix. També, es demolirà el contrafort existent i se’n construiran cinc, amb pedra calcària, que seran la base de l’estructura.