Fira Arrels, l’autèntica festa del producte local

La fira continua oberta aquest diumenge de les 10 a les 19 hores

|

Valorar:

Ho comentaven, amb certa sorpresa i admiració, diversos dels visitants ahir a la Fira Arrels que aquest cap de setmana ompl de producte local i cuina illenca el recinte firal de Menorca a Maó: «esteim descobrint productes i productors que no coneixíem». I, en general, els visitants no eren de fora de l’Illa sinó de dins Menorca mateix.

Aquesta sensació de no coneixença era compartida també per alguns productors, sobretot pels qui muntaven el seu expositor per primera vegada (enguany és la tercera edició de la Fira Arrels). Com ara José Bosch, que juntament amb els seus germans Paqui i Dani gestionen l’empresa Boskiba a Ciutadella.

Apart d’altres productes nous, com els picos artesans o les diferents ensaïmades que elaboren, des de fa gairebé cent anys Boskiba fabrica aludes per als gelats o diverses neules, de les rodones o els clàssics barquillos. I segur que un moment o altrE, quasi tots els menorquins n’hem menjat, sigui per exemple amb gelat Torres de Ciutadella, del Turronero de Maó o de l’antiga Menorquina d’Alaior. Pocs, però, coneixen que l’aluda es fabrica a l’Illa. I aquest és, precisament, l’objectiu d’anar a Arrels per part de Boskiba: «que la gent sàpiga que aquest producte que tant han menjat un moment donat és nostre i que es fa a Menorca».

I d’aquests casos, a la Fira en podem trobar a betzeps, creant-se, a partir d’aquest descobriment, unes sinèrgies prou interessants, i no només entre consumidors i productors sinó també entre productors (hi ha un total de 43 estands) i els cuiners i restaurants, suposant també una oportunitat per a la dinamització econòmica del sector.

Combinació productor-cuiner

El primer cuiner convidat en anar a l’aula de cuina per fer demostracions en directe, de la dotzena que hi passaran durant el cap de setmana, va ser el menorquí Joan Bagur, del restaurant Rels, elaborant plats que giraven entorn al «paisatge i la memòria a la cassola», açò en combinació amb es Caragol de Menorca, un dels 43 expositors de la Fira.

Amb el caragol com a base, elaborà caragols amb cranca, caragols amb nyoquis i piu-piu de bacallà, a més d’arròs amb conill i caragols. També, i tal com feien molts dels productors als seus estands amb el seu producte i altres xefs, a l’expositor des Caragol un dels tastos disponibles era paté de caragol, creat per Bagur. El cuiner, de fet, era el segon any que anava a la Fira i coincidia en afirmar que, «a part de per contactar amb clients i proveedors i de posar-nos al mapa», Arrels serveix també per «potenciar el producte local i als productors, que són els grans desconeguts».

Més tastos i productes

Una altra combinació, entre les moltes que es donen al recinte firal, era la de la cuinera Sílvia Anglada amb la mel DolçaMar, que com a tast oferia una amanida de ciurons de Menorca confitats amb bacallà i emulsió de mel, aprofitant també per donar a conèixer nous productes, com ara els caramels de mel de flors, xipell i romaní.

Nous productes que també s’hi podien trobar eren, per exemple, pots d’olivó d’ullastre o guixons, un llegum ara poc conreat i que es pretén recuperar per a la cuina per part de Mel i Untis. O els gelats artesans, tots a base de formatge menorquí curat i semi combinats amb producte de Menorca (formatge amb nous i mel, amb raïm, amb safrà o amb sobrassada i mel, entre d’altres) fabricats a mà a l’obrador del restaurant La Oveja Negra de Punta Prima, que va obrir l’any passat.

O, també, els gelats artesans de producció diària, amb llet i nata de Menorca, de La Fábrica de Farry des Mercadal, recentment posicionada en el cinquè lloc del campionat d’Espanya de gelateria. Apart de les moltes varietats que ofereixen, una de les seves distincions es fer el gelat que els encomanen els restaurants, com el curiós Recuerdos de la Habana, que inclou aromes de puros cubans.

Curiosos també són els panets de viena amb pollastre rostit amb salsa de tàperes de Pollastres Ecològics Son Tarí Nou o els musclos al vapor amb diverses salses preparades per diferents restaurants que són clients seus que tenen per tastar a l’estand de Muscleres González, una empresa mariscadora antiga al port de Maó i que gestionen Paco i Pili, d’altra banda la primera dona de Balears en comptar amb la llicència per mariscar.

La Fira Arrels continua oberta aquest diumenge de les 10 a les 19 hores, amb els 43 expositors en marxa però també amb les activitats de l’Aula de cuina, l’Aula de Tast i els tallers infantils.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Menorquina
Hace 10 meses

Hola, Esta molt be que els restaurants i cuiners es vulguin promocionar. Però crec que no haurien de mentir al client presentant-se a una fira diguent que el que han cuinat es ecològic o de producte local, ja que només és aixi a la fira, i quan arribes al seu restaurant de la nostra illa no hi ha res. Me sembla una falta de respecte als consumidors i als productors d'aqui.

Valoración:0menosmas

@ encarna
Hace 10 meses

Menos mal que el cocinero joven de Menorca utiliza productos orgánicos que si llega a usar productos inorgánicos...;-)

Valoración:1menosmas

Encarna
Hace 10 meses

Buenos días no entiendo que no pongáis ninguna foto del aula de degustación que se hizo ayer por la tarde del rastro bar romero y hacer mención de un cocinero joven de Menorca ya que utilizan productos orgánicos de la isla

Valoración:0menosmas

Llanero Solitario
Hace 10 meses

Medio huevo duro relleno de atún por un euro.

Valoración:1menosmas

Llanero
Hace 10 meses

Carísisimo!!! Si es una feria de muestras o degustación de productos, creo que los precios de las raciones y copas deberían ser más reducidos

Valoración:14menosmas

illenca
Hace 10 meses

Todos los recipientes de las tapas reciclados.Enhorabuena!!!!!!!!

Valoración:16menosmas

Estimmenorca
Hace 10 meses

Enhorabona ,ses fires cuan son noves ,necesiten un poc de temps perque se donin a coneixer ,y se gent planifiqui sa seva asistencia , dit aixo ,me sembla una magnifica idea . NOMES POSARIA UN PERO , S’horari , ja que es fa aquesta feinada ,auria de acabar a las10 des vespre ,almenys es disapte . Jo no hi vaig poder anar per s’horari.

Valoración:8menosmas

martina
Hace 10 meses

quant ens costa a n'es menorquins ses fires aquestas ?? aquest 4 anys han estat de desperdici total,hi ha necesitats mès grossas per una mayoria de menorquins,com sanidad,aigu potable i energias renovables

Valoración:-27menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1