Una auca de la celiaquia

|

Valorar:
Celíacs Menorca ha editat una auca amb text de Ponç Pons i il·lustracions de Dani Triay

Celíacs Menorca ha editat una auca amb text de Ponç Pons i il·lustracions de Dani Triay

Gairebé tots hem sentit parlar de la celiaquia i la seva intolerància al gluten, però molt poca gent, excepte els afectats, coneix bé aquesta malaltia. Per divulgar aquest problema de salut d’una forma simpàtica i entenedora, Celíacs Menorca ha editat una auca amb text de Ponç Pons i il·lustracions de Dani Triay que s'ha repartit amb MENORCA «Es Diari».

Va ser Mar Folch, membre de Celíacs Menorca, una delegació de l’Associació Celíacs de Catalunya, la que va tenir la idea de fer l’auca i va contactar amb el poeta i el dibuixant.

La primera vinyeta ja crida l’atenció: Molta gent que pateix celiaquia no ho sap. S’estima que set de cada deu persones celíaques no ho saben, explica Kiko Borràs, delegat de Celíacs Menorca que afegeix que els símptomes són molt diversos i n’hi ha més de cent diferents

Com molt exposa l’auca, els celíacs no poden menjar els aliments que tenen gluten, és a dir, tot allò elaborat amb farina de blat, com les pastes i les pizzes. Tanmateix, molts aliments que no haurien de tenir aquest component, el duen emmascarat.

«El que menys coneix la gent del carrer és aquest problema de les traces -diu Borràs-. Sembla que és no menjar gluten, però moltes vegades s’intenta fer menjar sense, però està contaminat».

Restaurants

A Menorca només hi ha dos restaurants certificats per servir el menjar a celíacs i una pastisseria a Ferreries. Hi ha tres o quatre restaurants més que ofereixen menjar sense gluten, però encara no han pogut obtenir una acreditació oficial. També n’hi ha d’altres que ho intenten fer, però sense una preparació massa bona i a vegades els celíacs pateixen la seva malaltia després de menjar-hi, comenta el delegat.

L’auca ha de ser una ajuda perquè es tingui present el problema dels celíacs.

Aquí podeu descarregar el pdf de l'auca per imprimir-lo

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Santiago
Hace un año

En el aeropuerto también tienen bocadillos y bollos aptos para celíacos

Valoración:1menosmas

Kico Borras
Hace un año

Quan van diagnosticar a la filla de na Irene (de Ferreries) -primera celíaca de Menorca els anys 90, va trobar molta més informació i suport dels Celíacs de Catalunya (primera associació creada a Espanya). Anys desprès va ser la primera delegada a Menorca i ens va obrir el camí als celíacs que vam ser diagnosticats els anys següents.

Valoración:2menosmas

Kico Borras
Hace un año

Els restaurants certificats a maig del 2019 son: - Restaurant Loar a Ferreries - S'engolidor a Es Migjorn

A més a més: Lluís Febrer, pastisseria artesana - Ferreries.

Valoración:0menosmas

Kike
Hace un año

Guapa iniciativa.

Valoración:1menosmas

Menchu
Hace un año

Algú em podria explicar per què Celiacs de Menorca forma parte de l'associació de Catalunya i no de l'associació Balear?

Valoración:-1menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1