TW
1

«ONA», la revista divulgativa que va néixer fa un any amb motiu del 25è aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera, es consolida amb la seva quarta publicació.

Aquest número s’ha presentat aquesta setmana a la seu del Consell a Ciutadella. Hi han assistit la consellera del Departament de Medi Ambient, Maite Salord, la directora insular, Irene Estaún, la coordinadora de l’edició, Mercè Pons, l’editor del MENORCA, Josep Pons Fraga, i l’autor de la fotografia escollida per a la portada, Roland Bach.

La consellera, Maite Salord, ha explicat que aquest nou nombre de la revista «ONA» respon, perfectament, a l’objectiu marcat des del principi que no és altre que els ciutadans coneguin de primera mà tots aquells temes relacionats amb la Menorca Reserva de Biosfera, primera passa perquè s’impliquin en el projecte i ajudin a consolidar-lo i fer-lo créixer.

Ha assegurat que «quan parlam de sostenibilitat ens estam referint a qüestions que són ben presents dins el nostre dia a dia: la protecció de la fauna autòctona, l’alimentació, el reciclatge o la importància del patrimoni cultural que ens envolta. També ha destacat la informació que es dona en aquest nombre sobre l’ampliació de la Reserva de Biosfera de Menorca cap al mar, i ha afegit «sens dubte una fita importantíssima que és una gran satisfacció i, a la vegada, un repte enorme».

EXEMPLAR GRATUÏT
La publicació es pot trobar a biblioteques i museus,
a més de descarregar-se al web menorcabiosfera.org

Aquest estiu la revista «ONA» dedica gran part de les seves pàgines al fons marí, coincidint amb l’aprovació per part de la Unesco de l’ampliació de la Reserva de Biosfera de Menorca cap al mar. Tracta temes com la riquesa de l’entorn marí de l’illa i les diferents figures de protecció marines existents.

Per aquest motiu, s’ha elegit una portada relacionada amb la temàtica. L’autor de la portada, Roland Bach, també present a la presentació, ha assegurat ser un autèntic amant del fons marí de l’illa i dels borbs. A més, ha volgut destacar la geodiversitat marina de Menorca com a factor diferencial.

La revista «ONA» inclou entrevistes, reportatges i articles d’opinió. Concretament, en aquest número també hi trobarem articles sobre el paisatge de la Menorca Talaiòtica, el Contracte Agrari de la Reserva de Biosfera (CARB) o el reciclatge. A més d’un reportatge dedicat a la baldrijta, un article entorn els fluxos alimentaris de l’illa i un reportatge sobre la nova marca Menorca Reserva de Biosfera.

Divulgar i sensibilitzar

Així, aquesta publicació trimestral segueix l’objectiu de divulgar, comunicar i sensibilitzar. «ONA» tracta temàtiques ben diverses entorn de la sostenibilitat de la nostra illa i dels treballs i projectes que es duen a terme per seguir avançant cap als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de la Unesco). També inclou un apartat d’agenda per donar visibilitat a tots aquells esdeveniments que es duen a terme a Menorca i estan relacionats amb la Reserva de Biosfera. Des d’actes culturals, excursions i visites guiades, fins a tallers o activitats infantils.

Es tracta d’una publicació gratuïta, dedicada al públic en general i que es distribueix arreu de l’illa (biblioteques, ajuntaments, escoles, museus, etc). L’edició d’«ONA» es fa amb col·laboració de l’Editorial Menorca i segueix al màxim els criteris ambientals; paper 100 per cent reciclat, segell FSC i càlcul i indicació de la motxilla ecològica de l’edició.

La publicació estrena apartat interactiu amb premis per al lector

Com a novetat, aquest número d’«ONA» inclou un apartat interactiu. «El Quiz de la Reserva» pretén animar als lectors a posar a provar els seus coneixements i a encertar un seguit de preguntes. Es sortejarà un lot de producte local entre tots els que participin i proporcionin les respostes correctes abans del dia 1 de setembre. Així, en aquesta primera prova es pregunta als lectors sobre l’origen i distribució de les poblacions de sargantana balear, les curiositats de l’espècie com el seu color i la densitat de població que s’estima segons els darrers estudis científics publicats.