Vigilants de la posidònia a Menorca

Quinze activistes de la plataforma SOS Posidònia han fet tasques d’informació per segon estiu

|

Valorar:
Per segon any, els activistes de la plataforma SOS Posidònia Menorca han dut a terme una campanya per informar les embarcacions que havien fondejat damunt posidònia

Per segon any, els activistes de la plataforma SOS Posidònia Menorca han dut a terme una campanya per informar les embarcacions que havien fondejat damunt posidònia

La plataforma SOS Posidònia Menorca va néixer l any 2017 de la mà d'un grup d'activistes de la xarxa d'Observadors del Mar, preocupats pels efectes dels fondejos de les embarcacions recreatives damunt les valuoses praderies de posidònia de l'Illa.

Després de la primera campanya d'observació que van dur a terme l'any passat, durant la qual van fer un total de 167 observacions documentades a 41 zones diferents del litoral menorquí, enguany els membres de la plataforma han tornat a patrullar la costa de Menorca, amb l'objectiu de conscienciar els navegants sobre la importància de respectar la posidònia per mantenir la qualitat de les aigües de l Illa.

Campanya informativa

SOS Posidònia Menorca aplega una total de 15 activistes, que es desplacen durant els mesos d'estiu pel litoral menorquí en una embarcació, i que compten amb l'ajut de nombrosos observadors que vigilen des de terra, i que els indiquen els possibles vaixells fondejats damunt posidònia. Guillem Mercadal, un dels impulsors de la iniciativa juntament amb Natàlia Petit, explica que si quan els arriba un avís són a prop de l'embarcació, s'hi desplacen per verificar la informació i, si són lluny, avisen als observadors de Medi Ambient.

Aquest any, van començar la campanya el 31 de juliol i la finalitzaran el proper 30 de setembre, i Mercadal assenyala que una de les problemàtiques més habituals que s'han trobat és que moltes embarcacions tiren l àncora sobre l'arena, però no tenen en compte que sovint és la cadena la que arrabassa la posidònia. A vegades, fins i tot els acompanya un submarinista per poder fer les comprovacions corresponents.

Des de la plataforma també expliquen que han detectat nombrosos punts negres al llarg del litoral, com algunes zones de Fornells, la zona des de Binibèquer a Cap d'en Font, l'entrada d Addaia o la zona entre cala Es Talaier i Turqueta.

Tot i que la campanya encara no ha finalitzat, i la plataforma encara no ha fet el recompte d'observacions d'enguany, Mercadal creu que aquest any el percentatge de fondejos sobre posidònia ha disminuït respecte al 30 per cent que es va comptabilitzar l'any passat. Així i tot, apunta al fet que un dels principals problemes, més enllà de la massificació en certes zones de l'Illa, és la falta de conscienciació i informació entre els navegants.

En aquest sentit, assegura que caldria incrementar el nombre d'observadors i agents de Medi Ambient i també fer un esforç de pedagogia, tant per part de les administracions com, per exemple, de les empreses de lloguer d'embarcacions o de submarinisme.

Un altre dels problemes que han detectat, segons expliquen, és que molts vaixells duen cartes marines que no estan actualitzades.

Des de SOS Posidònia Menorca asseguren que falten mitjans tècnics i humans per poder controlar de manera efectiva els fondejos durant els mesos d'estiu i garantir, d'aquesta manera, la preservació dels espais marins protegits. Recorden que Menorca compta amb només sis agents de Medi Ambient i tres vigilants de posidònia, que únicament realitzen tasques informatives, i reclamen més activitat sancionadora.

Cal recordar que les Illes Balears són la comunitat autònoma que posseeix una major superfície de posidònia, i disposa d una regulació pionera per a garantir la protecció d'aquests espais marins.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Juan
Hace un año

Es cansats de sa posidònia, quin panda de cansinos!! Sercau una feina de veritat i dixau de emprenyar

Valoración:1menosmas

FerreriencEnfutendu
Hace un año

Com deia en Nito Cuñeta. Jo som feliç sense fer feina. Ala venga!

Valoración:4menosmas

Inspector
Hace un año

Estos señores como financian su presupuesto ? Quien pone la pasta ?

Valoración:4menosmas

Posidonia
Hace un año

Ara que tanca es tour operador Thomas Cook, no fará falta que vigilin res, no hi haurá turistes. Açò era lo que volíen ells, es “ casi verds” de ses illes. Viurem de posidonia i aire pur.......

Valoración:-3menosmas

jojo
Hace un año

vaja perdua de temps.. veuen sa palla en el ojo ajeno.. es passen es dia amb es fondejos, que pràcticament tots es fan en platja, on sa posidonia es mínima, i en cas d'haver-hi, representa una minúscula part, comparat a toooooooota sa gran massa de posidonia que hi ha a "la ma gran", només vos recoman pigar un vistazo en vista aerea google maps.

ara de ses tones d'aigues fecals i mal tractades que es tiren dia si dia també, no hi van a contar-ho. no van a fer fotos de ses zones devastades a n'es costat d'es emisaris.

de sa caleta, no fan estats actuals per veure s'afectació que tindrá sa salmuera.. de sa dessaladora.. clar que no.. no interessa.. ho fa s'administració.. i ara es d'esquerres.. no ho fa un gran barco d'un privat.

s'es d'hi veu es llautó d'una hora enfora..

Valoración:12menosmas

Lamo de Son Camaro
Hace un año

Alla va que en tenan de ganas...

Valoración:14menosmas

Jo
Hace un año

Me sembla molt bé la seva feina, però sha de dir que la major part de la ppsidònia no la destrueixe les embarcacions sinó les emissions d'aigües sense depurar. Les embarcacions, a més, només danyen la posidònia si són grans o en dies de molt vent. Finalment, diré que la barca que vaig veure de la posidònia era de llista sexta i per tant els agents de medi ambient per multar haurien de ser mariners amb formació bàsica, de manera q no podien multar a ningú pq no ho tenien

Valoración:23menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1