De vidre. La botella, de només 12 centímetres de longitud, contenia una moneda de dos reals de plata i un paper enrodillat que no s’ha pogut extreure

TW
18

La intriga de saber què conté el paper que hi ha dins de la càpsula del temps de la Catedral, romandrà perenne de forma indefinida i només es podrà conèixer «si en un futur sorgís alguna tècnica que permetés extreure el paper sense perill que es rompés».

Així recorda l’arqueòloga Montserrat Vivó la feina que es va fer el 2010 quan es va descobrir aquest recipient de vidre del segle XVIII, que es localitzà davall d’una columna de la porta neoclàssica quan es feren les obres per destapar les restes gòtiques que hi havia al darrere.

La càpsula incloïa «una moneda de dos reals de plata de 1795, de Carles IV», a més «d’un paper enrodillat» que els tècnics van enviar fins i tot al Ministeri de Cultura per intentar extreure’l de la botella. «No es va poder fer res», primer, perquè el paper no es pot extreure del recipient perquè el coll és estret, i es va valorar l’opció de «rompre el vidre pel cul de la botella».

Lea la noticia completa en la edición impresa del 18 de octubre en Kiosko y Más