El Menorca Doc Fest es va presentar aquest dimarts per part de Francesc Ametller, Susana Mora, Cristian Pons i Magda Timoner | Josep Bagur Gomila

TW
0

El Menorca Doc Fest neix amb ambició. Perquè vol ser un referent a Balears i perquè presenta un programa extens, potent i innovador. El nexe comú de les activitats que acull és la realitat, captada i explicada mitjançant cinema i fotografia documentals, amb obres d’autors menorquins i de fora. «Faltava a les Illes un festival com aquest», explica Cristian Pons en nom de l’entitat promotora, es Far Cultural.

El nucli del festival se celebra as Mercadal entre el 31 d’octubre i el 3 de novembre, un temps que es pot ben aprofitar per veure fins a deu exposicions, gaudir de les projeccions dels curts seleccionats i escoltar conferències d’experts referents en aquest camp. Inclou un concurs, al qual s’han presentat 127 documentals d’arreu del món, dels quals 17 s’han escollit com a finalistes. De la resta també se n’oferiran seleccions en diferents dates i espais, que van més enllà de la durada del nucli del festival. Al jurat, com al programa, el pedigrí d’un Goya com Carles Bover.

Cristian Pons explica que s’ha volgut disposar de «propostes atractives de fora, però també veure allò que es fa a Menorca», i no només per part d’especialistes, «tothom està documentant contínuament». En són una mostra l’exposició de fotografies dels casaments de gent gran o la participació de joves fotògrafs algerians. La mirada és àmplia.

Des del Menorca Doc Fest, a més, «volem generar reflexió». Per açò són protagonistes causes socials, reivindicatives, culturals... De fet, serà aquest festival el marc de l’estrena del documental sobre Traginada, de Magda Timoner, «van ser quatre anys de trajectòria que han deixat una petjada molt forta», explicava ella mateixa.

A la presentació dàquest dimarts, com a l’organització, es Far Cultural s’ha vist estalonat pel Consell i l’Ajuntament des Mercadal. La presidenta Susana Mora va posar l’accent al factor desestacionalitzador de l’esdeveniment, i el batle Francesc Ametller va reivindicar els equipaments que ofereix el municipi per acollir un programa tan extens com aquest. El director d’«Es Diari», Josep Bagur, va agrair l’oportunitat d’ampliar la vida d’unes imatges, de la pana de fa un any, que normalment «caduquen molt ràpid».

Programa MDF

Dijous 31 21 hores, Sala Multifuncional. Inauguració amb la projecció del documental «Terres de fang» d’IB3 TV.

Divendres 1 11.30 hores, Biblioteca, Conferència «Miram el món des de Balears», de Jaume Perelló». u 11 hores, CMM, Visita guiada a l’exposició «Collective 220» amb Houari Bouchenak y Xavier de Luca. u 12.30 hores, CMM. Intervenció d’art urbà. u 17 hores, CMM, Visita guiada a «Birds of pollution» amb Carmen Sayago. u 17.30 hores, Sala Multifuncional, Projecció de curts ‘off’ i finalistes. u 21 hores, Sala Multifuncional, Programa especial amb «Ciutat dels morts» i «Kyoko».

Dissabte 2 10.30 hores, Biblioteca, Visita guiada a «Premis Valtueña» amb Belén Matesanz. u 11 hores, Biblioteca, Conferència «Com arribar als Goya» amb Joan Bover i Carles Bover. u 12.30 hores, Biblioteca, Conferència de Montse Armengou. u 17 hores, Ca n’Àngel, Visita guiada a «Es Castell S.XXI-250-2021» amb David Arquimbau. u 17.30 hores, Sala Multifuncional, Projecció de curts ‘off’ i finalistes. u 21 hores, Sala Multifuncional, Programa especial amb «Mai més víctima» i «Gaza».

Diumenge 3 12 hores, Plaça Pare Camps. Espectacle amb Circ Pànic i concert vermut a les 13 hores amb Swingbabies. u 17 hores, Galeria Biel Mercadal, Visita guiada a «Camins, el viatge de les persones refugiades», amb Cristian P. Coll. u 18 hores, Sala Multifuncional, Projecció del documental infantil «El viatge de l’Unai». u 20 hores, Sala Multifuncional, Clausura amb l’estrena de «Traginada, l’esclat d’un poble» i projecció del millor curt documental. Lliurament del premi.

Programa MDF Off

Dimecres 30 13 hores, Escola d’Art, Conferència de David Arquimbau, fotoperiodista.

Dijous 7 20 hores, Sala Activitats Ciutadanes d’Alaior, Projecció de curts.

Dijous 14 19 hores, Biblioteca Pública de Maó, Projecció de curts..

Dijous 21 19 hores, Sa Sínia, Es Castell, Projecció de curts.

Exposicions

De 31 d’octubre a 3 de novembre

Sala Multifuncional. «Aigua, fang i solidaritat» d’Isaak Buj, del diari «Ara Balears». u CCM. «Collective 220» i «Birds of Pollution» de Carmen Sayago. u Ca n’Àngel, «Es Castell. S.XXI.250-2021» de David Arquimbau, i «A les fosques» de «Es Diari».

Galeria Biel Mercadal. «Camins, el viatge de les persones refugiades» de Cristian P. Coll.

Es Molí Antic. «Menorca a l’hivern/Menorca a l’estiu», de Photobloggers. u Esplai des Mercadal. «Casats», de l’Esplai des Mercadal. u Centre Artesanal. «Antoni Roca Vàrez (1866-1925)», de l’Arxiu d’Imatge i So.

Biblioteca. «Premis Luis Valtueña/Metges del Món».

Expo Off

Dimarts 12 Sala de Cultura Sant Antoni (Maó). «Música pels ulls», de Francesc Fàbregas, fins dia 28.

Dimecres 13 Ateneu (Maó). Conferència de l’autor.