Un cavaller amb mascareta. La portada de la revista, creada i dibuixada per Salvador López, es refereix a la pandèmia de la covid-19

TW
9

La suspensió, per l’impacte del coronavirus, dels actes de la festa de Sant Joan 2020 no impedirà que Ciutadella ho celebri d’altres maneres, amb diferentes activitats que expressaran el sentiment i la passió que batega en el cor de tots els ciutadellencs que s’identiquen amb l’esperit santjoaner.

Des d’aquests plantejaments, MENORCA Es Diari vol fer-se ressò i recollir el compromís i les vivències de Ciutadella amb la festa. Per aquests motius hem decidit mantenir enguany l’edició de la «Revista de Sant Joan», que dedicam a recollir testimonis i declaracions sobre aquest any de transició, amb entrevistes, reportatges, fotografies i articles de la Redacció de Es Diari i dels col·laboradors que hi participen.

L’aplicació de l’estat d’alarma i les restriccions aprovades pel Govern per impedir la propagació de la pandèmia del coronavirus han conduït a la suspensió de les festes de Sant Joan d’enguany. Una decisió que va ser aprovada per l’Ajuntament i la Junta de Caixers en la reunió per videoconferència celebrada el 17 d’abril en la que hi van participar l’alcaldessa, Joana Gomila, el caixer senyor del bienni, Borja Saura; el caixer capellà, Antoni Fullana; i els regidors Gràcia Mercadal i Eudimio Carrasco.

Les restriccions de moviment de les persones, la limitació de l’activitat econòmica, la reducció de concentració en espais públics i les mesures de distanciament impedeixen la preparació dels actes i l’organització dels dispositius sanitaris i de seguretat que intervenen a la festa.

Caliu i sentiment

Noticias relacionadas

Tot i aquesta decisió, entesa i acceptada amb digust per la majoria de la població, el poble de Ciutadella manté ben viu el caliu i el sentiment entorn a aquesta celebració festiva. Perquè Sant Joan, l’esperada cita del 23 i 24 de juny amb el pròleg del Diumenge des Be, marca cada any un abans i un després en el calendari.

Sant Joan constitueix la festa que provoca més expectació popular pel que suposa d’història, tradició, protocol i espectacle eqüestre, un esclat de festa i emocions que uneix el seu origen religiós, vinculat a l’ermita de Sant Joan de Missa, i la participació de la pagesia en una festa tan única com extraordinària que Ciutadella ha sabut conservar i transmetre durant segles.

El redactor Joan Juanico s’encarrega de la coordinació de la publicació, en la que hi participen els fotògrafs de «Es Diari» Josep Bagur Gomila i Gemma Andreu, els dissenyadors i maquetadors, i el personal adscrit al departament comercial, que baix la direcció de Reyes Rico gestiona la participació dels anunciants.

Les veus, històries i vivències santjoaneres dels col·laboradors de «Es Diari»

La «Revista de Sant Joan» que edita MENORCA «Es Diari» esdevé un gran mosaic -retaule en paraules de Mn. Fernando Martí Camps- amb les veus, històries i vivències de nombrosos col·laboradors que aporten els seus textos.

Enguany tenim confirmada la participació, entre d’altres, de l’escriptor Pau Faner, autor de les carotes d’aquest any que finalment es subhastaran, i que també dibuixarà les carotes del 2021; el poeta Ponç Pons; el bisbe de Menorca, Francesc Conesa; Antoni Olives, expert en temes del camp; Catalina Bosch, investigadora de les festes; el folklorista Francesc Carreres; Jaume Anglada; i el jove periodista Xavi Bosch. A la publicació presentam els integrants de la Junta de Caixers que exercirà el seu càrrec durant el bienni 2021-22; entrevistam nombroses persones que intervenen en l’rganització de Sant Joan i desvetllam aspectes inèdits de la festa.