Ferreries ret un homenatge a Consuelo Marquès, la primera dona que va sortir a la colcada fa 50 anys

|

Valorar:
Homenatge a Consuelo Marquès

Homenatge a Consuelo Marquès

Josep Bagur Gomila
Homenatge a Consuelo MarquèsHomenatge a Consuelo MarquèsHomenatge a Consuelo Marquès

«Sa caixera per antonomàsia a Sant Bartomeu i a ses nostres festes», digué la batlessa de Ferreries, Joana Febrer, durant l’homenatge a Consuelo Marquès Melià (Ferreries 1950) en l’efemèride que celebra el moment, fa mig segle, que una dona a Menorca va pujar dalt un cavall per participar en la qualcada. 50 anys d’un acte de valentia, afegí la batlessa, on també és de celebrar que tot el poble li donés suport. La societat ferrerienca de l’any 1970 va «agombolar» na Consuelo, fent referència al títol del conte de Fàtima Anglada inspirat en la seva història, i que també va tenir espai en aquest acte celebrat divendres passat a l’Auditori.

Nito Janer, historiador, va fer un repàs al moment històric d’aquella gesta encapçalada per una dona que en el Ferreries de l’any 1970 va obrir camí a la participació de la dona a les festes dels nostres pobles, i que avui està plenament normalitzada; «manco a Ciutadella, si bé tot arribarà», afegí, en una de les diferents referències implícites que hi va haver durant l’acte a obrir el protocol de Sant Joan a la incorporació femenina.

Ferreries, 50 anys enrere

El Ferreries de fa 50 anys es trobà amb un batle liberal, Joan Serra, que davant la sorpresa de la petició de Consuelo Marquès i el seu enamorat i acompanyant a la qualcada, Joan Pons (de la Marcona), demanà, per no donar una resposta a la lleugera, una setmana de temps per les deliberacions amb els regidors. I fins a donar un sí, però amb la condició que vestís com la resta de caixers. També la mirada oberta de la Parròquia, en el context del Concili Vaticà II, i aquell poble cohesionat va fer possible que Consuelo sortís a la qualcada, manifestà Nito Janer.

«En Joan s’ho mereixia més»

Els fills de la caixera, Mateu i Estrella Pons, també van tenir paraules per parlar d’aquella gesta de la seva mare, que ha marcat a la família, tot i que ella sempre ho ha explicat i viscut amb senzillesa, com una cosa normal, van destacar. En aquell moment -afegiren- aquell canvi va servir per reforçar les tradicions i perpetuar la festa en les properes generacions.

Aquí va venir el moment més emotiu d’aquest acte de Sant Bartomeu, en un any estrany on toca celebrar-lo des del sentiment, com bé va dir la batlessa, i que estava latent en el públic que, seguint les normes sanitàries, emplenava d’aquella manera estranya la terrassa de l’Auditori. Els aplaudiments van venir compassant un «Ei, ei, Sant Tomeu», i el públic es rendí a Consuelo i a les seves poques paraules. «En Joan s’ho mereixia més que jo». «Ell i tu, tu i ell», li contestà la batlessa, emfatitzant la vinculació tan forta que va tenir Joan Pons, marit de na Consuelo i mort l’any 2018, a Sant Bartomeu al llarg de tota la seva vida. Consuelo Marquès, per cert, anava a pujar aquest any dalt un cavall per participar per 32 vegades a la festa i després de deu anys sense fer-ho. L’acte va acabar amb la projecció de la pel·lícula de Sant Bartomeu de 1970.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

angel rodriguez
Hace 6 meses

El que no podem fer és pretendre que les dones de Ciutadella haguem d'assumir tota la responsabilitat. Això és cosa de tothom, però precisament dels ja participants i protagonistes d'aquestes festes i els que ja tenen poder, per tant, dels homes.

Quina llàstima que encara es llegeixin comentaris com aquests a ple segle XXI! "Als altres pobles que facin el que vulguin, però a Ciutadella sempre ha estat així...", a Ciutadella tampoc podíem votar, tampoc podíem dur calçons ni fumar, ni tenir un compte bancari, ni siquiera fer feina... sempre havia estat així, no? Ara seria impensable.

Tant de bo pugui veure un dia un Sant Joan amb dones dalt cavall!

Valoración:6menosmas

GABRIEL LLAMBIAS
Hace 6 meses

Estimats ciutadellenc, ciutadellenca (ja sé que sou la mateixa persona), etc: Tranquil·litat, que no passa res. Un any d'aquests, quan menys ho espereu, a Ciutadella podran sortir ses dones a qualcar. I serà molt polèmic, sí, igual que quan es va aprovar el divorci, l'avortament voluntari, el matrimoni homosexual... Però sabeu què? Que a l'any següent serà una mica més normal, i al següent una mica més... I, de sobte, un any la polèmica haurà acabat, serà el més normal del món i semblarà que les dones hagin qualcat tota la seva vida, igual que a la resta de pobles. I NO HAURÀ PASSAT RES! Vinga, va, deixem que el món avanci una mica...

Valoración:10menosmas

Sisca
Hace 6 meses

@julia: todos los topicos progres habidos y por haber los dominas. No hay problemas mas urgentes e importantes a resolver? Vives en Disneylandia?

Valoración:1menosmas

Julia
Hace 6 meses

Muchos comentaristas desenfocais el tema y el fondo del asunto. Aquí no se trata de ningún enfrentamiento entre una ciudad y otra. Aquí lo que se está tratando y debatiendo muy seriamente desde hace ya unos cuantos años, es la incomprensible e intolerable discriminación contra la mujer, que se lleva a cabo en unos determinados festejos tradicionales de Ciutadella, en base a unos supuestos protocolos que no se sabe bien de donde salen o quién demonios los redactó, pero que son obviamente obsoletos además de arcaicos y machistas, seguramente también anticonstitucionales, y por supuesto, totalmente antidemocráticos además de antinaturales, pues desde la más remota Antigüedad y a lo largo de toda la historia mundial, la mujer ha montado a caballo al igual que el hombre. Mujeres de Ciutadella, es hora ya de que hagáis valer vuestros derechos. Y si no os quieren hacer caso, escribís una carta al Ministerio de Igualdad, con copia al de Asuntos Sociales. Ya veréis qué poco tardan en actuar.

Valoración:16menosmas

Xuroi
Hace 6 meses

Ahhhh, pero se han hecho actos festivos en Ferrerias ??

Valoración:-24menosmas

Menorquin errante
Hace 6 meses

Felicidades. A mi me hará feliz el que se le haga a la primera mujer que salga en Ciutdella.

Valoración:11menosmas

Joana Isabel
Hace 6 meses

Enhorabona per aquest reconeixement....Te es seu mèrit....i sobre tot pensant que eren uns altres temps....Li va agradar idó bé.....ben fet....

Valoración:50menosmas

ciutadellenc
Hace 6 meses

A Ciutadella millor deixeu-nos en pau, tan díficil és fer com noltros que no ens fiquem per res amb ses vostres "tradicions"?

Valoración:-47menosmas

Ciutadellenca
Hace 6 meses

Molt be siguiu aixi, de Ferreries cap a Mahò DONES A SA CUALCADE, A CIUTADELLA MUS DEIXAU TRANQILS. ADEWWW

Valoración:-64menosmas

Nofre
Hace 6 meses

Un gran avenç per tota la humanitat.........

Valoración:31menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1