Preocupació entre els pescadors per la falta de gambes

|

Valorar:
Trobar gamba vermella a les peixateries s’ha convertit en una missió impossible

Trobar gamba vermella a les peixateries s’ha convertit en una missió impossible

«No hi ha gambes». Així ho afirmen des de diverses peixateries de Menorca, que veuen com perilla la campanya nadalenca, una de les destacades de tot l’any quant al consum de marisc. I és que, com confirmen les confraries de pescadors, des de mitjans d’agost les captures s’han reduït de forma molt important. Són pràcticament inexistents.

Tant les barques del bou de Ciutadella com de Maó veuen que anar de gambes no surt a compte. D’ençà de la segona quinzena d’agost «va desaparèixer de cop i no ha tornat a haver-n’hi», explicava ahir Xavier Marquès, el patró major de la Confraria de Pescadors de Ciutadella.

«Normalment, cada any, damunt la quinzena d’agost hi ha dies que no agafes gaire gamba, però després en tornes a agafar. El que no és normal és que estem al mes de novembre i segueixi igual», considera Marquès, qui afirma que, com a molt, ara treim dos quilos» per jornada. Unes captures simbòliques i extraordinàriament reduïdes, si ho comparam amb el que seria habitual. «Un dia normal pots agafar entre 40 i 80 quilos, si són menys de 40, ja no surt gaire a compte sortir a la mar».

Des de la Confraria de Maó, el seu president, Pito Quintana recorda que «no és la primera vegada que passa açò». De fet, assenyala que «normalment n’hi ha per Sant Joan i després va minvant». I el mes d’agost comença a haver-hi un descens important. Per tant, el que passa en aquests moments ho interpreta com a «normal» i cíclic, en certa manera. I diu que en realitat «no sabem per què passa, si és per la temperatura de l’aigua, pels corrents, si és que davallen més avall dels 600 metres per cercar menjar». I és que, igual com explica Marquès, les barques d’arrossegament calen a uns 600 metres, però no més avall. I actualment, a Maó també obtenen uns dos o tres quilos de gambes, com a molt.

«Una vegada no hi va haver gamba durant quasi tot l’any», recorda Quintana, qui atribueix aquestes situacions a particularitats de l’espècie. «D’aquest marisc no en sabem molta cosa i fa molt mal dir què està passant». Així i tot, el patró major és optimista. «He sentit a dir que per Eivissa ja en comencen a treure, de gamba. Jo crec que no tardarà gaire a tornar, com a tard jo pens que per Reis ja en tindrem».

No és tan optimista Xavier Marquès, qui veu com perillen les vendes per a les festes. «Ho veig negre, si ha de ser així, Nadal serà difícil si no tenim marisc».

Ara, tant pescadors com peixaters esperen que la tendència canviï l’abans possible i que la gamba torni a aparèixer a les pesqueres habituals per poder servir aquest marisc tant apreciat.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

KEM
Hace 10 días

I pronto dirán que tampoco hay calamar: están cada día los arrastreros a POQUISIMA profundidad por el sur-este de la isla, desde hace semanas. Se ha notificado a la consellería, pero a saber en qué cajón está archivado, o la notificación ha ido directamente al reciclaje (eso sí, haciéndose la foto mientras lo tiran). Quien lo hace no tiene conciencia, quien lo permite no tiene vergüenza.

Valoración:24menosmas

Villarejo
Hace 10 días

Hace unos días, en una pescadería había un cajón de pulpo , me fijé que era capturado de una barca de arrastre de Menorca, más bien eran pulpítos, yo soy aficionado a la pesca desde embarcación y esas tallas siempre las devuelvo al mar, están arrastrando tan cerca de la costa que un días arrancarán hasta las lapas.

Valoración:30menosmas

Vagaya
Hace 10 días

Els pescadors són molt nobles i ingenus, mai reconeixeran que si no hi ha pesca és per culpa seva.

Valoración:31menosmas

Neptuno
Hace 10 días

sr pito la culpa debe ser de los furtivos como siempre.y ahora pescando arrastrando destrozando a poca profundidad como per es forti devant s park o por el sur que por todo se os ve esquilmando las pesqueras de artes menores y de los aficionados verdad arrasando calamares y lo que caiga .paren ya de una vez sr pito

Valoración:51menosmas

Tururu
Hace 11 días

Un problema greu per es restaurants de pla¢a Biosfera... Allá a es clients no els importa es preu, ja que paguen amb "dietes"des Consell de Menjagambes, pero volen qualitat i quantitat.😎😎

Valoración:45menosmas

MENORQUIN,1
Hace 11 días

Si extermináis la especie con vuestra avaricia pescadora, como esperáis que se reproduzcan en cantidades industriales para satisfacer vuestro afán pesquero.- Dejar de pescar durante al menos tres años y dejarlas reproducirse, es la única forma de que en el mar, siga habiendo gambas

Valoración:86menosmas

Xxx
Hace 11 días

Esto es lo que pasa para estar vendiendo en primavera miles de kilos de gambas a bajos precios o sin facturas a los restaurantes.... Este año como no hay gambas están detrás de los calamares... A ver si pronto acabarán también con estos....

Valoración:77menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1