La polèmica pels reis pintat de negre arriba a Menorca

Només a quatre cavalcades la figura de Baltasar ha estat representada per una persona de raça negra

|

Valorar:
En la majoria de desfilades reials, cas de Ciutadella, els reis Baltasar van haver de passar pel saló de maquillatge per a camuflar els rostres pàl·lids.

En la majoria de desfilades reials, cas de Ciutadella, els reis Baltasar van haver de passar pel saló de maquillatge per a camuflar els rostres pàl·lids.

Josep Bagur

Ja fa uns anys que l’arribada dels Reis d’Orient s’observa amb atenció des dels col·lectius antiracistes. L’objectiu és clar: lluitar contra la pràctica del Black Face, és a dir, de pintar de negre a Baltasar en lloc d’optar perquè faci aquest paper una persona de raça negra.

Les rues alternatives que, en aquest any de pandèmia, han desfilat per molts dels carrers de Menorca, han tingut gairebé com a denominador comú el fet de maquillar de negre a l’encarregat de fer de Baltasar. Només a Maó, Sant Lluís, Es Castell i Fornells han deixat el pot de pintura negra de banda, mentre que a Ciutadella, Ferreries, Es Migjorn Gran, Es Mercadal, Alaior, Sant Climent, Llucmaçanes i Cala en Porter, han mantingut aquesta antiga praxi maquilladora.

Crítiques

Enguany, la pandèmia ha fet que els ajuntaments hagin optat per organitzar variades posades en escena per fer arribar als més petits de la casa l’esperit nadalenc i festiu. I ho han fet a través de les xarxes socials, penjant fotografies i vídeos, de les arribades dels patges i dels Reis, amb els seus missatges.

Han estat nombroses les denúncies públiques que s’han fet per aquest Black Face, i també entitats de l’Illa s’han unit en un manifest per a denunciar aquests fets. L’Associació de Vesins des Mercadal, Filosa Menorca, la Plataforma Antifeixista de Menorca, Ses Foneres i Caravana Obrim Fronteres s’uneixen a les reivindicacions que ja fa temps fan des d’entitats com SOS Racisme o Afroféminas, tot manifestant el seu desacord amb «l’acte fals i enganyós de pintar persones blanques perquè semblin negres».

De fet, ho titllen d’«acte denigrant, ridiculitzador i segregador de la societat supremacista blanca, racista i xenòfoba». I recorden que el blackfacing té un origen antic, dels trobadors, quan es ridiculitzava i exagerava trets físics amb maquillatge negre. En aquest sentit, mencionen l’afirmació sorgida del Museu Nacional d’Història i Cultura Afroamericana Smithsonian, de què «les actuacions de ‘negror’ de persones blanques amb vestits i maquillatge exagerats, no es poden separar de la burla racial i els estereotips». Així, aquests col·lectius menorquins afirmen que «no ens valen els ‘no ho sabem’, no volem sentir les paraules de sempre de ‘no s’ha presentat cap persona negra a la llista pública», i reivindiquen que «prou de falsos rituals de cavalcades que amaguen càrregues fortament racistes». Perquè «o mantenim el racisme institucional, o l’erradicam».

Contrapunt

Davant les crítiques com les dels vesins des Mercadal, des de l’Ajuntament, el regidor de Festes, Jordi Pons, considera que es tracta de «disfresses» per a interpretar uns papers tradicionals. De fet, «as Mercadal eren dones», i assegura que els que fan aquest paper «són sempre voluntaris, i aquí no tenim gaire gent que ho vulgui fer».

Els cometaris que critiquen el Black Face s’han rebut amb desacord per part d’alguns dels protagonistes. Un exemple és el de Miquel Pau Fullana, actor i director teatral que ha fet de patge negre i que se sent «insultat» per les acusacions de xenòfob. «Mai em prestaria per a ridiculitzar a ningú pel color de la pell, només feim una interpretació teatral», idea que encaixa amb el fet que deia Jordi Pons, de què hi hagi dones fent un paper de rei, en masculí. «I segur que a cap poble de Menorca hi ha cap intenció de deixar malament a ningú». De fet, assegura Fullana que l’estima que hi ha cap al rei negre és molt gran, especialment pels fillets i «hi ha ‘bufetades’» per fer el paper. En aquest punt, es demana Fullana: «I per què no giram la truita? Per què m’han de discriminar a jo, que sóc blanc, a no poder fer un paper d’un personatge negre?».

«El que sí que podríem discutir és que aquells que fan de Reis ho hagin fet bé, o no», conclou Fullana, qui creu que s’hauria de valorar «el gran esforç» de molts voluntaris que, «encantats de la vida, col·laboren per donar vida al poble, i més en un any difícil i amb el mal temps, la pluja i el fred que va fer».

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

beli
Hace 8 meses

Betty quien falta al respeto? De verdad que es para hacerselo mirar.... Me alegro que no vayas a nada, porque con los ojos que lo miras veras cosas donde no las hay

Valoración:11menosmas

Tururu
Hace 8 meses

N'Obama no serviría de Rei negre si som escrupulosos, ja qué en realidat sería es Rei mulato. I per ser políticamente correcte, tampoc se li podría dir Rei negre, sino rei subsaharia. A mes, es segon Rei hauria de tenir fesonomia hindú o xina, ja qué es suposa que es asiátic. Be, crec que lo millor es que s'en faixin dues,de cabalgates, una tradicional i una altre de tontería per anticlericals, progres, innovadors, etc

Valoración:14menosmas

Pedro, el azote del miradaperdida
Hace 8 meses

Todas esas asociaciones son unos VIVIDORES

Valoración:17menosmas

Betty
Hace 8 meses

Desde hace AÑOS, BlackFace ha sido inaceptable. En la tele, con actores en las pelis, etc. Tenemos que llegar al siglo XX, si novel XXI, para dar ejemplo a los peques y jóvenes en Carnaval, Halloween y Reyes. Desde mi primer año aqui, cuando lo vi, no asisto ni a la Cabalgata, ni Carnaval en Mao. No importa si tenemos problemas actuales más graves, no cuesta nada mostrar respeto a la gente negra. Espero que la gente que ha comentado aquí no tenga hijos impresionables...

Valoración:-41menosmas

Josep
Hace 8 meses

Associacions de paràsits que no tenen res més que fer que incordiar.

Valoración:39menosmas

maria jose
Hace 8 meses

No tenen una altra cosa que fer. Sembla mentida ficar-se en la il-lusió dela infants. Ells no entenen d'aquestes coses. No tenen prejuicis. Aquestes asossiacions si que tenen prejuicis. Prefereriexo no critica masa. Tot s' ha passat de rosca. Ara tambe prohibirán els carnavals.Tambe hi ha Pare Noels d'altres raçes i nacionalistas. Cosa que admiro per la diversitat. Pero no diu el lema tots diferentes tots iguals. Parla aquesta assosiació de veïns en nom de tot el poble de Mercadal.

Jo només veig una persona sense prejuicis, té la cara o no pintada negra, que reparteix, alegría y amor. No es racista. Sense esser masa dur i no tira mes llenando al foc. No pot aquest reí mag exigí una disculpa aquesta associació.

Valoración:36menosmas

poposky
Hace 8 meses

Los reyes magos no existen, por lo tanto eso de que sea un blanco pintado de negro debería dar igual.

Valoración:5menosmas

PETITSUIS
Hace 8 meses

De fuera vendrán y de tu casa te echarán quieren ser más papistas que el papá, menos criticar y más colaborar en organizar las cosas ahhhh y muchas menos subvenciones para colectivos vividores

Valoración:46menosmas

No anam bé
Hace 8 meses

A més a més que ho fan joves desinteressats,encara han d'aguantar ses tonteries de associacions que a tot tenen que dir. L'any que ve que ho organitzin ells,CANSATS.

Valoración:56menosmas

Zaskaman
Hace 8 meses

La estupidez humana es insondable y acaba viendo problemas donde no los hay

Valoración:53menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2